UN: Dalje pogoršanje položaja izbeglica i migranata na granici Srbije i Mađarske

Broj izbeglica i migranata na srpskoj strani granice udvostručio se u proteklih nekoliko dana

08. jul 2016

Agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji izrazile su danas zabrinutost zbog daljeg pogoršanja položaja izbeglica i migranata u blizini granice Srbije sa Mađarskom.

Broj izbeglica i migranata na srpskoj strani granice udvostručio se u proteklih nekoliko dana zbog novih zakonskih mera koje je usvojila Mađarska i koje su stupile na snagu 5. jula. Na granici sada ima više od 1.300 osoba, većinom žena i dece, navodi se u saopštenju iz kancelarije rezidentnog koordinatora UN u Srbiji.

Vlada Srbije smestila je njih nekoliko stotina u Punktu za pomoć izbeglicama blizu Subotice, ali njih gotovo 800 čeka pod otvorenim nebom na teritoriji Srbije, izvan mađarske „tranzitne zone“ kod graničnog prelaza Horgoš jedan, gde su osnovni higijenski i drugi uslovi jako loši.

Agencije UN i nevladine organizacije pojačale su svoju pomoć vladi Srbije obezbeđenjem dodatnih količina hrane, vode, medicinske i druge pomoći.

„Agencije UN-a u Srbiji upozoravaju da će ovakav razvoj događaja dodatno otežati situaciju u Srbiji, izvan mađarskih ‘tranzitnih zona’ Horgoš (Roszke) i Kelebija (Tompa) gde trenutno samo 30 tražilaca azila dnevno može da uđe na teritoriju EU, dok su stotine drugih primorani da čekaju nedeljama pod vedrim nebom, često u očajnim i nehumanim uslovima“, navodi se u saopštenju.

Agencije UN navode da bi zbog jačih restrikivnih mera izbeglice i tražioci azila mogli da traže opasnije neregularne rute do Evrope i da se izlože krijumčarima, u čemu su naročito rizicima izložena deca bez pratnje.

Više od 120 tražilaca azila prijavilo je 6. jula vlastima, agencijama UN i partnerima da im je onemogućen pristup azilnim procedurama u Mađarskoj i da su umesto toga proterani nazad u Srbiju bez poštovanja preocedure readmisije i povratka, navodi se u saopštenju i ističe da je pravo na azil osnovno ljudsko pravo i da prema međunarodnom pravu, tražiocima azila mora biti omogućen pristup teritoriji države u kojoj se traži azil.

U saopštenju se dodaje da će agencije UN u Srbiji nastaviti da pomažu vladi Srbije da zadovolji potrebe izbeglica i migranata na human način i u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga