UN, bez SAD i Mađarske, usvojile Globalni sporazum o izbeglicama

Dokument o izbeglicama koji je sastavljen uz pomoć Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) predviđa mere za bolji odgovor zemalja na masovni priliv izbeglica

17. dec 2018

Generalna skupština UN usvojila je danas velikom većinom, ali bez SAD i Madjarske, Globalni sporazum o izbeglicama namenjen boljem rešavanju tog medjnarodnog pitanja, prenela je agencija Frans pres i dodala da taj dokument nije izazvao burne reakcije kao sporazum o migracijama.

Nacrt sporazuma o izbeglicama je usvojila 181 zemlja, dve su bile protiv – SAD i Madjarska, dok su se tri uzdržale od glasanja.

Madjarska je ocenila da UN nije potreban „novi pravni instrument“ za rešavanje pitanja izbeglica, dok je američka administracija nedavno saopštila da se ne slaže sa svim tačkama teksta.

Kao i Globalni sporazum o bezbednim, uredjenim i regularnim migracijama, novi sporazum nije obavezujući.

Dokument o izbeglicama koji je sastavljen uz pomoć Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) predvidja mere za bolji odgovor zemalja na masovni priliv izbeglica.

Sporazum o migracijama, koji je nedavno usvojen na konferenciji u Marakešu, trebalo bi ove nedelje da bude ratifikovan u Generalnoj skupštini UN.

Taj sporazum je izazvao burne reakcije, posebno nacionalista u nekoliko zemalja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga