Umro Predrag Matvejević

Šezdesetak uglednih italijanskih umetnika potpisalo je pre godinu dana inicijativu da se Predragu Matvejeviću dodeli Nobelova nagrada za književnost za "Mediteranski brevijar"

03. feb 2017

Istaknuti intelektualac i jedan od najprevođenijih evropskih književnika Predrag Matvejević umro je u četvrtak u Zagrebu u 85. godini posle duge i teške bolesti, javili su hrvatski mediji.

Bio je humanist, kosmopolita, poliglota i aktivista, koji se zalagao za ljudska prava i mir, a proteste je posećivao do kasne životne dobi.

Jedno od njegovih najpoznatijih dela „Mediteranski brevijar“ preveden je na 23 jezika, a samo u Italiji je prodat u više od 300.000 primeraka.

Šezdesetak uglednih italijanskih umetnika potpisalo je pre godinu dana inicijativu da se Predragu Matvejeviću dodeli Nobelova nagrada za književnost za „Mediteranski brevijar“. Među inicijatorima te ideje bili su i italijanski književnik Umberto Eko (Eco) i Klaudio Magris (Claudio Magris).

Predrag Matvejević rođen je 1932. u Mostaru gde je završio osnovnu i srednju školu. Studije romanistike počeo je u Sarajevu, a završio u Zagrebu. Doktorirao je na Sorboni 1967. godine.

Bio je jedan od najpoznatijih publicista u jugoistočnoj Evropi. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je francusku književnost od 1959. do 1991. godine, zatim od 1991. godine slovenske književnosti na pariškoj Sorboni, a zatim od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik i književnost na rimskom univerzitetu La Sapijenca (Sapienza).

Univerzitet u Perpinjanu dodelio je Matvejeviću doktorat honoris kauza, a počasne doktorate dobio je na univerzitetima u Trstu (2001), Đenovi (2004) i Mostaru (2006).

Matvejević je bio počasni doživotni potpredsednik Međunarodnoga PEN kluba u Londonu.

Nosilac je brojnih odlikovanja koje su mu dodelili predsednici u Francuskoj (Legija časti), Hrvatskoj (Red Danice hrvatske), Sloveniji i Italiji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga