Umro ombudsman Dejan Janča

Svojim ljudskim, moralnim i profesionalnim integritetom Janča je ostavio neizbrisiv trag u borbi za ostvarivanje ljudskih prava

03. jul 2010

Nakon kraće bolesti danas je u Novom Sadu preminuo vojvođanski ombudsman Dejan Janča, saopštila je Kancelarija pokrajinskog ombudsmana.
Dejan Janča je rođen 1928. godine u Subotici. Na funkciju pokrajinskog ombudsmana izabran je u oktobru 2009. godine. Ima bogatu naučnu i profesionalnu karijeru, posebno u oblasti zaštite ljudskih prava.
Bio je šef Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose Pravnog fakulteta u Novom Sadu, član Komiteta UN za ljudska prava u Njujorku i član Komiteta za humanističke nauke Evropske naučne fondacije u Briselu.
Janča je bio i direktor Centra za evropske studije u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, ambasador SCG u Mađarskoj i predavač na Diplomatskoj akademiji pri Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu.
Objavio je više od 50 naučnih radova iz oblasti međunarodnog prava i međunarodnih odnosa, pretežno o problematici međunarodne zaštite ljudskih prava i prava EU.
Komemoracija povodom smrti Dejana Janče biće održana 6. jula u 10 sati u Skupštini Vojvodine, a sahrana istog dana u 14.45 na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Egerešijevo saučešće

Saučešće porodici pokrajinskog ombudsmana Dejana Janče uputio je i predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, koji je ocenio da je njegova smrt veliki gubitak za sve građane Vojvodine.
„Svojim ljudskim, moralnim i profesionalnim integritetom Janča je ostavio neizbrisiv trag u borbi za ostvarivanje ljudskih prava u našem društvu. Njegova bogata naučna karijera, u međunarodnim razmerama, zauvek će ostati najbolji primer koliko pojedinac radom, stručnošću i posvećenošću može da doprinese demokratskom razvoju svoje zemlje“, naveo je Egereši.
On je podsetio da je, zahvaljujući rezultatima koje je postigao kao stručnjak u oblasti ljudskih prava, Dejan Janča u oktobru prošle godine velikom većinom glasova poslanika Skupštine Vojvodine izabran za ombudsmana Vojvodine.
„I ovom poslu profesor Janča pristupio je onako kako je jedino umeo, odgovorno, sa puno entuzijazma i želje da Vojvodina, na evropskom nivou, postane i ostane primer u ostvarivanju ljudskih prava“, naveo je Egereši.
Dodao je da se dr Janča beskompromisno se borio protiv svih oblika netrpeljivosti i ugrožavanja prava svih građana, a posebno žena, dece, nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini i socijalno ugroženih grupa, zbog čega mu pokrajinska administracija i građani Vojvodine duguju veliku zahvalnost.
Predsednik Skupštine Vojvodine je ocenio je i da je dr Janča svojom diplomatskom karijerom, pre svega kao višegodišnji ambasador Srbije i Crne Gore u Mađarskoj, snažno doprineo partnerskom i prijateljskom približavanju dve zemlje i njihovih građana.
„Odlaskom profesora Janče, Skupština Vojvodine izgubila je bliskog saradnika i prijatelja, na koga smo uvek mogli da se oslonimo u svim naporima i programima koje činimo na promociji tolerancije i ostvarivanja ljudskih i građanskih prava, ali i na stvaranju Vojvodine kao moderne, građanske i evropske regije“, naveo je Egereši.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga