Umro Miljenko Dereta, osnivač Građanskih inicijativa

Umro još jedan antiratni aktivista i protivnik nacionalizma

03. nov 2014

Umro Miljenko Dereta, osnivač Građanskih inicijativa

Osnivač i dugogodišnji direktor nevladine organizacije Građanske inicijative Miljenko Dereta umro je danas u 64. godini, rečeno je Beti u toj organizaciji.

Miljenko Dereta rođen je u Beogradu, 1950. godine. Završio je filmsku i TV režiju na Akademiji u Beogradu. Do 1990. realizovao je desetine programa iz oblasti kulture, nekoliko igranih TV filmova i jedan bioskopski film.

U oblasti socijalnog i političkog marketinga osvojio je brojne domaće i nekoliko nagrada širom sveta. Kandidat opozicije na prvim višepartijskim izborima za Skupštinu Srbije 1990. godine. Bio je član Građanskog saveza Srbije, a potom i predsednik Izvršnog Odbora GSS.

Godine 1996. sa grupom uglednih aktivista demokratske opozicije, antiratnog i nenacionalističkog pokreta osnovao je Građanske inicijative. Pokrenuo je formiranje Federacije NVO Srbije (FENS).

Bio je učesnik brojnih domaćih i međunarodnih konferencija i član Radne grupe za budućnost SR Jugoslavije (Bratislavski proces).

Bio je član Saveta Vlade za EU integracije i Saveta Ministarstva za omladinu i sport. Bio je predsednik borda Balkanske mreže za razvoj civilnog društva i član Upravnog odbora Srednje i istočnoevropske mreže građana.

Bio je narodni poslanik u sazivu 2012-2014. Od januara 2013. godine bio je član neformalne zelene poslaničke grupe u Skupštini Srbije (www.zelenidijalog.rs).

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: RIK
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga