- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Umro istaknuti aktivist za ljudska prava Adem Demaći, na Kosovu trodnevna žalost

Kosovski mediji javili su da je umro Adem Demaći, poznati aktivist za ljudska prava. Za svoj rad dobio je niz uglednih međunarodnih priznanja, od nagrade Saharov (1991), nagrade Sveučlišta u Oslu za ljudska prava (1955), a 2010. je postao dobitnik nagrade Heroj Kosova.

Vijest je potvrdio potpredsjednik Skupštine Kosova Džavit Haljiti tokom sjednice.

“Naš veliki učitelj, veliki čovjek ove zemlje koji je dao Kosovu 28 svojih godina u jugoslovenskim kazamatima, preminuo je. On nas je fizički napustio, ali njegov život i djelo će se uzdizati koliko bude živjela albanska nacija i Albanci uopće”, kazao je Haljiti.

U zatvoru bivše Jugoslavije proveo je 28 godina zbog svojih političkih stavova i navodnog podrivanja države.

Poznat je i njegov odlazak u Beograd 2000. gdje je u Medija centru rekao da je došao razgovarati “kao čovjek, a ne kao Albanac, da razgovaram sa ljudima kako da prevaziđemo sukobe i živimo u miru”.

Adem Demaći bio je čest sugovornik Radija Slobodna Evropa.

Povodom smrti Demaćija, predsjednik Kosova Hašim Tači proglasio je trodnevnu žalost. Kosovski lideri visoko su ocijenili Demaćijevo djelovanje.

“Jako je teško da prihvatimo da je simbol naše rezistencije, baca Adem, preminuo”, napisao je Tači.

Premijer Ramuš Haradinaj je izjavio da će “domovina zauvek pamtiti djelo i njegovo ime”.

Kadri Veselji, predsednik Skupštine, naveo je da će Demaći “živjeti sa nama, dok postoji ovaj narod, za slobodu za koju je preživio patnju”.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!