Umrla najstarija poznata osoba koja je preživela holokaust

Ljubav prema sinu i klaviru održala ju je tokom dvogodišnjeg boravka u nacističkom koncentracionom logoru

24. feb 2014

Alis Herc-Zomer, za koju se veruje da je bila najstarija osoba koja je preživela holokaust, umrla je danas u 110. godini u Londonu, rekao je jedan član njene porodice.

Ljubav prema sinu i klaviru održala ju je tokom dvogodišnjeg boravka u nacističkom koncentracionom logoru, svojevremeno je izjavila.

Pijanistkinja Herc-Zomer, zajedno sa mužem i sinom deportovana je 1943. iz Praga u koncentracioni logor u češkom gradu Terezinu, u kojem je zatvorenicima bilo dozvoljeno da imaju koncerte, što je ona redovno činila.

„Ti koncerti, ljudi koji su ih slušali, stari ljudi, tužni I bolesni, dolazili su na koncerte i ova muzika za njih je bila hrana. Muzika je bila naša hrana. Stvaranje muzike održavalo nas je u životu. Kada smo mogli da sviramo, nije bilo tako strašno“, svojevremeno je rekla Herc-Zomer.

Procenjuje se da je oko 140.000 Jevreja poslato u Terezin, a da je 33.430 njih umrlo.

Oko 88.000 premešteno je u Aušvic i druge logore smrti, gde je većina ubijena.

Herc-Zomer i njen sin Stefan bili su među manje od 20.000 onih koji su dočekali slobodu, kada je taj zloglasni logor oslobodila Crvena armija u maju 1945.

Nikada nije saznala gde joj je majka umrla, koja je zajedno s njom prvo odvedena u Terezin, a potom prebačena u Treblinku. Muž joj je umro od tifusa u Dahauu.

Život Herc-Zomer bio je inspiracija za dve knjige – „Rajska bašta u paklu“ (2006) i „Vek mudrosti: Lekcije iz života Alis Herc-Zomer, najstarije osobe na svetu koja je preživela holokaust“ (2012).

Film o njenom životu „The Lady In Number 6“ nominovan je ove godine za nagradu Oskar, u kategoriji za najbolji kratki dokumentarac, a ceremonija dodele biće održana 2. marta u Los Anđelesu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga