Umrla Margaret Tačer

Margaret Tačer, poznata kao "Čelična lejdi", bila je premijerka Velike Britanije od 1979. do 1990. i prva žena koja je obavljala tu dužnost u Britaniji

08. apr 2013

Nekadašnja premijerka Velike Britanije Margaret Tačer umrla je danas od posledica moždanog udara, saopštila je njena porodica.

Njena deca su saopštila da je ona jutros umrla mirno u snu posle moždanog udara. Umrla je u 88. godini.

Margaret Tačer, poznata kao „Čelična lejdi“, bila je premijerka Velike Britanije od 1979. do 1990. i prva žena koja je obavljala tu dužnost u Britaniji.

Po zanimanju advokat i hemičar, Margaret Tačer je 1974. godine postala prva žena predsednik Konzervativne stranke, a potom i prva žena premijerka Velike Britanije koja je na toj funkciji imala i najduži mandat od 1827. godine.

Ostaće upamćena kao jedan od najkontroverznijih političara 20. veka. Duboko je podelila javno mnenje, mnogi su joj se divili, a mnogi su gajili veliki animozitet prema njoj.

Postala je poznata po svom liberalizmu, ali i strogosti prema sindikatima, rudarima i zatvorenicima organizacije Irska republikanska armija (IRA). Tri puta je pobedila na izborima tokom perioda torijevske vladavine, zbog čega je laburistima 18 godina bio onemogućen dolazak na vlast.

Na argentinsku invaziju na Foklande odgovorila je slanjem vojske, porazila je rudare nakon jednogodišnje borbe i okončala 13-godišnju pobunu u tadašnjoj Rodeziji.

Margaret Tačer je 1984. preživela napad IRA nakon čega je izjavila: „Nisam mislila da ću doživeti taj dan“.

Tačer se poslednjih godina nije pojavljivala u javnosti, a poslednji put se obratila 2002. godine i od tada je imala nekoliko manjih moždanih udara.

Njena ćerka Kerol (Carol) otkrila je 2008. godine da njena majka boluje od senilne demencije već sedam godina.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga