„Umetnost i vlast“ u Novom Sadu

Izložba “Umetnost i vlast. Pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita" biće otvorena 25. aprila u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, a predstavlja radove koji su decenijama poklanjani doživotnom predsedniku bivše Jugoslavije

18. apr 2014

Izložba “Umetnost i vlast. Pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“ biće otvorena 25. aprila u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, a predstavlja radove koji su decenijama poklanjani doživotnom predsedniku bivše Jugoslavije.

Izložba je rezultat saradnje Galerije Matice srpske i Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu, čija je kustoskinja Ana Panić i autorka tog projekta.

Pejzaži iz zbirke Josipa Broza – 45 slika i mapa drvoreza (10 listova), ilustruju tokove jugoslovenske umetnosti.

Ujedno, oni su i odraz ideologije vlasti.

Vremenski okvir u kojem su nastali pejzaži koji su poklanjani Titu obuhvata osam decenija XX veka, počev od Groharevog “Proleća” iz 1903. godine pa sve do poslednjih poklonjenih dela Peđe Milosavlјevića i Milana Cmelića sa kraja 70-ih godina, koja su zaklјučila muzejsku umetničku kolekciju.

Pejzaži poklanjani Titu nisu samo nevini prikazi prirode i gradova, već imaju jasnu političko–propagandnu ulogu, zbog čega ih se veliki broj našao u njegovoj rezidenciji kao slika novog društva i istorijska potvrda nove Jugoslavije.

Neodvojiv deo priče o pejzažima iz Titove kolekcije, kako je navedeno, čine i pejzaži koji su planski prezentovali pažlјivo selektovane momente iz rane Titove biografije i time učestvovali u građenju njegovog kulta koji je bio jedan od legitimacijskih osnova režima.

Sastavni deo izložbe su i video radovi slovenačke umetnice Jasmine Cibic, nastali 2012. i 2013. u okviru projekta “Za našu ekonomiju i kulturu” (For Our Economy and Culture) kojim je predstavljala Sloveniju na 55. Bijenalu u Veneciji. Ti radovi uklapaju se u novo čitanje pejzaža i pokazivanje kako figurativne slike, pored onog što je predstavlјeno na njima, prenose i mnoge druge poruke, u ovom slučaju ideološke.

Izložba i prateća publikacija pokazuju kako figurativne slike, pored samih prizora koje predstavlјaju, prenose i mnoge druge poruke. Stavlјene na raspolaganje društvu, odnosno, društvenom upotrebom koja je dodata čistoj materiji, postaju plen mitskog govora i pored umetničke vrednosti daje im se i vrednost označitelјa, tj. simbola.

Izložba će biti otvorena u GMS do 18. juna.

Realizaciju izložbe i prateće publikacije omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga