Umetnošću protiv populizma

Umetnici su istakli da sloboda i pravda nikada nisu date i zagarantovane, već se moraju osvojiti i za njih je potrebno boriti se i zaštititi ih

17. feb 2017

Više od 200 umetnika, kustosa i drugih autora iz celog sveta, među kojima su Aniš Kapur, Stiv Mekvin, Lori Anderson, Metju Barni, Okvui Envezor i Dejvid Birn, izrazili su podršku pokretu “Hands Off Our Revolution” koji je pokrenut kao reakcija na globalno jačanje desnice i neke od prelomnih događaja današnjice, kao što su odluka bregzit, izbeglička kriza, izbor Donalda Trampa za predsednika SAD…

Pokret “Hands Off Our Revolution” (Dalje ruke od naše revolucije) obećava borbu protiv desničarskog populizma radikalnom umetnošću.

Sajt te inicijative, na kojem će biti predstavljane izložbe i drugi događaji koji se odnose na neka od ključnih pitanja savremenog društva, pokrenut je 16. februara, a definiše ceo poduhvat kao globalnu koaliciju koja će afirmisati radikalnu prirodu umetnosti.

“Verujemo da umetnost može da pomogne zaustavljanje retorike deničarskog populizma, fašizma i sve jačeg ispoljavanja ksenofobije, rasizma, seksizma, homofobije i neoprostive netolerancije”, navedeno je na sajtu te inicijative, koju su podržali, između otalih, i Kris Derkon, Daniel Birnbaum, Hans Ulrih Obrist, Hito Stejerl, Anri Sala, Mark Volinger, Majkl Stajp, Olafur Eliason, Robert Vilson, Ulaj, Ed Ruša, Rozaling Kraus, Vilijam Kentridž, Ivona Blazvik, Zdenka Badovinac…

Umetnici su istakli da sloboda i pravda nikada nisu date i zagarantovane, već se moraju osvojiti i za njih je potrebno boriti se i zaštititi ih.

Dalje ruke od naših života! Dalje ruke od naše vode! Dalje ruke od našeg vazduha! Dalje ruke od naših kuca! Dalje ruke od naših gradova! Dalje ruke od naše zemlje! Dalje ruke od naše planete! Dalje ruke od naših granica! Dalje ruke od naših aviona! Dalje ruke od našeg zdravlja! Dalje ruke od naših prijatelja! Dalje ruke od našeg tela! Dalje ruke od naše pravde! Dalje ruke od naše porodice! To su neke od poruka inicijative “Hands Off Our Revolution”, čiji su pokretači naglasili da je dužnost umetnika da iznova zamisle i osmisle društvene odnose, kojima preti desničarska populistička vladavina.

“Naša je odgovornost da stanemo zajedno, solidarno. Nećemo biti tihi. Naša je uloga i naša mogućnost da, koristeći sopstvene specifične forme izražavanja, privatne i javne prostore, angažujemo ljude da zajedno razmotre i rasprave sve ideje, jasno, otvoreno i tolerantno”, poručili su umetnici.

U okviru pokreta “Hands Off Our Revolution” planirane su izložbe savremene umetnosti i različite akcije kojima će se suprotstaviti desničarskom populizmu u SAD, Evropi i šire. Izložbe će sadržati radove kritički usmerenih i angažovanih umetnika, a biće organizovane kako u centralnim umetničkim institucijama, tako i u alternativnim prostorima. Cilj je da podstaknu publiku da razmotri predstavljene stavove, postavi pitanja i sama reaguje na stanje u kojem se svet nalazi.

Umetnost, kako su naveli, treba da uradi ono što je uvek i nastojala – da pomogne u oblikovanju sveta u kojem želimo da živimo.

Jedan od inicijatora tog pokreta Adam Brumberg izjavio je “Gardijanu” da je važno da se današnji problemi čovečantva ne shvate samo kao američki, ili kao evropski. Zato su planirane i izložbe u Kesiku i Lagosu, a prve najave biće objavljene u martu.

Umetnik Aniš Kapur istakao je da su se umetnici ujedinili da bi se borili protiv predrasuda ljudi ograničenog uma.

“Naša umetnost afirmiše našu humanost i insistiramo na inkluziji svih i za sve. Pozivamo sve ljude koji imaju savest da ustanu protiv odvratnih politika vlada koje tvrde da nas predstavljaju”, naveo je Kapur.

Zainteresovani se mogu priključiti inicijativi preko sajta handsoffourrevolution.com.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga