Umetnički festival Dunavski dijalozi od 27. avgusta u Novom Sadu

Specifičnost "Dunavskih dijaloga" su dijaloške izložbe, u kojima izlažu po jedan umetnik iz Srbije sa autorom iz neke od podunavskih zemalja

24. avg 2014

Drugi festival savremene umetnosti „Dunavski dijalozi 2014“ biće svečano otvoren u sredu, 27. avgusta u Novom Sadu, trajaće do 15. septembra i okupiće 85 umetnika iz 14 zemalja dunavskog regiona.

Manifestacija je komponovana od 14 zasebnih izložbi, koje će biti postavljene u galerijskim, muzejskim i alternativnim prostorima u Petrovaradinu i u Novom Sadu.

Tokom trajanja manifestacije, pored izložbi, biće održani razgovori, performansi, prezentacije, projekcije video radova, saopštila je novosadska Galerija Bel art, koja je organizator festivala.

Specifičnost „Dunavskih dijaloga“ su dijaloške izložbe, u kojima izlažu po jedan umetnik iz Srbije sa autorom iz neke od podunavskih zemalja. Ove godine, po izboru selektora Save Stepanova, uporedo izlažu jedan umetnik iz Slovačke i jedan slovački umetnik iz Vojvodine. Ove male dijaloške forme pokazuju da umetnost svojim univerzalnim načinom izražavanja i komuniciranja prevladava socijalne, političke, kulturološke i druge prepreke te da značajno doprinosi međusobnom upoznavanju, razumevanju i toleranciji.

U okviru programa festivala, biće održan i program „14 puta 14“, odnosno 14 izložbi i 14 individualnih pogleda umetnika iz 14 zemalja Dunavskog regiona

Biće organizovane i pojedinačne izložbe pojedinih podunavskih zemalja: Austrije, Rumunije, Slovačke, Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Nemačke, Srbije

U okviru festivala biće organizovan i simpozijum na temu „Umetnost i kriza“, na kojem će učestvovati istoričari umetnosti, teoretičari i kritičari iz podunavskih zemalja.

Pokrovitelji festivala su Grad Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, a partneri Galerije Bel art su Erlin galerija iz Budimpešte, Artmark galerija iz Beča, Austrijski kulturni forum iz Beograda, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, Zavod za kulturu Vojvodine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga