Umetnička akcija u MSUV od 30. juna do 6. jula

Akcija treba da pokrene brojna pitanja o ulozi i funkciji muzeja, a biće organizovana predavanja, radionice, debate, projekcije, koncerti, performansi i instalacije

24. juna 2014

Umetnička akcija „FACK MSUV“ biće izvedena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu od 30. juna do 6. jula, a taj zatvoreni „sakupljačko-izlagački“ prostor postaće otvorena radionica za razmenu ideja, najavili su organizatori.

Kako je najavljeno, akcija treba da pokrene brojna pitanja o ulozi i funkciji muzeja, a biće organizovana predavanja, radionice, debate, projekcije, koncerti, performansi i instalacije koje će se odvijati tokom dana i noći na brojnim lokacijama u Novom Sadu.

Uprava MSUV-a neće imati uvid u to šta će se dešavati tokom akcije, ali je ustupila deo svog prostora i manji deo godišnjeg programskog budžeta, naveli su organizatori.

Organizatori navode da operacija „FACK MSUV“ nije uperena protiv muzeja i zaposlenih, već da preispituje „postojeći model upravljanja javnim institucijama kulture, mehanizme kontrole, selekcije i moći u funkciji ličnih ili partijskih interesa onih koji o njima odlučuju“.

„Ovom operacijom se ne oslobađa samo muzej od činovnika koji njime upravljaju, već se i sami činovnici oslobađaju muzeja i njegovih institucionalnih mehanizama, čime se pruža prilika za stvaranje drugačije kulturne institucije“, navode organizatori.

Organizatori su pozvali sve umetnike da se priključe akciji prijavom na i-meijl fackmsuv@gmail.com, a učesnicima će biti obezbeđeni zajednički obroci u muzeju, kao i smeštaj za one koji ne dolaze iz Novog Sada.

Međunarodnu akciju „FACK MSUV“ inicirala je mobilna platforma F.A.C.K. iz Čezene u Italiji, u saradnji sa organizacijama iz Milana, Venecije, Rima, Atine i brojnih umetnika, kustosa, istraživača, aktivista i građana iz regiona bivše Jugoslavije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga