Umetnici oslikavaju ogradu oko pozorišta u Subotici

Cilj akcije je da se uz građanski aktivizam i angažman umetnika i gradskih struktura ukaže da je moguće urediti prostor koji nas okružuje

15. juna 2013

Subotički umetnici uz podršku građana i civilnih organizacija oslikavali su danas ogradu oko gradilišta Narodnog pozorišta, s namerom da ukažu da je potrebno rešiti problem sa izgradnjom tog pozorišta.

Koordinatorka za kulturu u Kabinetu gradonačelnika Subotice Larisa Inić objasnila je da akcija nosi naziv „Pejntkiler“ (PAINtKILLER), što je asocijacija na engleski naziv za lekove protiv bolova, koji, uz igru rečima, ukazuje na potrebu lečenja bolne tačke u gradu njenim bojenjem, odnosno slikanjem.

Ona je rekla da je cilj akcije da se uz građanski aktivizam i angažman umetnika i gradskih struktura ukaže da je moguće urediti prostor koji nas okružuje.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić rekao je da ograda Narodnog pozorišta predugo služi za političko plakatiranje i dodao da je cilj akcije da se uklone politički plakati i da se obogati delima lokalnih umetnika.

U akciji učestvuju subotički umetnici i akademski slikari, u saradnji sa građanima, civilnim organizacijama i školama.

Akciju su pomogli Američki kutak i fondacija Mesečina i ona će trajati tokom celog vikenda.

Stara zgrada pozorišta u centru Subotice srušena je 2007. godine, jer je procenjeno da je nebezbedna i nefunkcionalna, ali u međuvremenu nije izgrađena nova zbog nedostatka novca.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga