Umetnici iz Beograda u Prizrenu izložili radove o suočavanju s prošlošću

Izložba „Neizbrisivo“ je rezultat saradnje međunarodne grupe umetnika, koji svojim radom preispituju nasleđe ratova devedesetih u bivšoj Jugoslaviji

11. avg 2015

Umetnici okupljeni u grupi “Četiri lica Omarske”, kao i umetnik Vladimir Miladinović iz Beograda izložili su svoje radove na međunarodnoj izložbi “Neizbrisivo”, koja se održava u okviru 14. Festivala dokumentarnog filma Dokufest u Prizrenu.

Grupa “Četiri lica Omarske” predstavila je video rad pod nazivom „Rudnik čovekove nade“, koji prikazuje radni proces u rudniku čiji je lokalitet značajno obeležen ratnim dešavanjima iz 1992. godine, kada je Omarska pretvorena u logor.

Vladimir Miladinović je u okviru iste izložbe predstavio crteže iz serije „Slobodni predmeti“, koji su nastali istraživanjem arhive Haškog tribunala i koji donose popis stvari nađenih u masovnoj grobnici u Batajnici.

Izložba „Neizbrisivo“ je rezultat saradnje međunarodne grupe umetnika, koji svojim radom preispituju nasleđe ratova devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.

Pored umetnika iz Beograda, u Prizrenu izlažu i kolektivi „Crvena“ iz Bosne i Hercegovine, „Varg e Vi“ sa Kosova, „Ars Acta“ iz Makedonije i umetnica Maureen Bachaus, iz Holandije.

Projekat je realizovan u partnerstvu organizacija Forum ZFD, New Perspektiva i Ljumbardi, a izložba će biti otvorena do 19. avgusta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga