Ultra-desničarska stranka mora platiti kompenzaciju muslimanskoj organizaciji

Austrijska Slobodarska stranka nije uspjela na sudu dokazati da je Muslimanska omladina Austrije 'islamistička organizacija'

17. feb 2018

Austrijska ultradesničarska Slobodarska stranka (FPO), koja je ušla u vladu prošlog decembra, platit će kompenzaciju organizaciji Muslimanska omladina Austrije (MJO) jer nije uspjela na sudu dokazati optužbe da je MJO „islamistička organizacija“.

Prošlog juna, Heinz-Christian Strache, predsjednik FPO-a, rekao je da postoje „brojni pokazatelji“ da MJO „širi islamističku ideologiju“ te da je „dio mreže“… „oko koje se organizira politički islam“.

Ove optužbe su bile objavljene i na web stranici FPO-a, a MJO ih je negirao i podigao tužbu protiv Strachea, FPO-a i parlamentarnog kluba ove stranke.

U saslušanjima pred sudom u Beču, stranka nije mogla da dokaže da su njene optužbe istinite. Kao dio nagodbe, ponudili su MJO-u kompenzaciju i povukli prethodnu izjavu.

MJO će donirati kompenzaciju

„Izjave o navodnoj povezanosti sa političkim islamom i Muslimanskom braćom, koje su namjerno plasirali određeni pojedinci, nemaju nikakvog osnova“, navodi se u saopćenju MJO-a.

„Muslimanska omladina Austrije nastavit će da se brani protiv lažnih optužbi i kleveta kojima se želi diskreditirati decenije volonterskog rada i službe u društvu.“

MJO planira kompenzaciju donirati austrijskim organizacijama koje se bore protiv rasizma, islamofobije i antisemitizma.

FPO sebe predstavlja kao „branioca tradicije“ u Austriji i Strache, koji je protiv imigracija, i ranije je imao mnoge antimuslimanske komentare. FPO kontrolira ministarstvo vanjskih poslova, unutrašnjih poslova i odbrane.

Austrija je jedina zemlja u Zapadnoj Evropi sa ultradesničarskom vladom otkako je kancelar Sebastian Kurz iz Narodne partije (OVP) formirao koalicijsku vladu sa strankom FPO prošlog decembra.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga