Uličnim sviračima zabranjeno sviranje u pothodniku

...na zahtev zakupaca lokala

16. feb 2015

Uličnim sviračima koji godinama sviraju u pothodniku to je sada zabranjeno, na zahtev zakupaca lokala, zbog „buke i uzmemiravanja zaposlenih“.

U podzemnom prolazu u centru Novog Sada osvanuli su natpisi upozorenja uličnim sviračima, kojima je poručeno da će reagovati obezbeđenje ukoliko budu svirali u donjem delu prolaza.

Kako za 021 kaže radnik obezbeđenja Slaven R, pobunili su se radnici i vlasnici radnji smeštenih u prolazu, koje „svakodnevno uznemirava glasna muzika uličnih svirača, a naročito javnosti poznatog Nikole Di Barija“.

„Ne prija svakome njegova muzika. On dođe u sedam ujutru i počne da svira, ostane do 13 časova, a kasnije se opet vrati. Nekad tu nije sam, pored njega svira još jedan čovek i zajedno su veoma glasni. Radnicima smetaju, a ponekad su pripiti pa se žale i žene da im svašta dobacuje“, kaže Slaven.

On dodaje da lično nema ništa protiv uličnih svirača, da ih je ponekad i čuvao od prolaznika, ali da ne može ništa da uradi kada je poslodavac u pitanju. Naime, „Poslovni prostor“ izdaje lokale zakupcima, a dužan je da obezbedi uslove za rad. S obzirom na to da su se zakupci žalili, Slaven kaže da je „Poslovni prostor“ doneo odluku o zabrani.

Ulični svirač Nikola Di Bari kaže za 021.rs da ta odluka nije validna i ne može da se primenjuje. „Nema nigde pečata. To je zalepljen papir na zidu i nije zvanična odluka. Radi se samo o gomili bezobrazluka na jednom mestu“, kaže Nikola, koga smo zatekli sa kolegom na Trgu slobode.

Poruka na zidu pothodnika naišla je na podeljene reakcije Novosađana. Dok su neki pogođeni odlukom i smatraju da nije prikladna – s obzirom na to da ulični svirači godinama rade na ulicama, pojedini tvrde da oni zaista uznemiravaju građane, naročito žene, kojima dobacuju neumesne komentare.

Radnica u butiku „Mister“, lokalu koji je najbliži lokaciji na kojoj su svirači radili, kaže za 021 da nije bila jedna od onih koji su se žalili, a po njenim rečima, buka nije razlog njihovog proterivanja.

„Oni su u poslednje vreme počeli da se svađaju oko termina i lokacije sviranja. Nedavno je došlo i do veće tuče, a policija je bila i rasterala ih. Od tada im je zabranjeno da sviraju u donjem delu“, kaže ova radnica.

Inače, odluka se odnosi samo na donji deo prolaza, ne i na gornji, što potvrđuje i radnik obezbeđenja. „Nikome ne smetaju ako sviraju kod stepenica. Ako se smeste dole, tu moramo da reagujemo“, kaže on.

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga