- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ulazak Hrvatske u EU – pokretač za ceo region

Brisel sa dobrodošlicom očekuje da Hrvatska 1. jula 2013 godine postane 28 članica EU. Pristupanje Hrvatske Uniji u Briselu se vidi kao dobar signal. Sa jedne strane za Evropu, koja iako u ekonomskoj i političkoj krizi ostaje viđena kao dugoročni projekat socijalne dobrobiti, političke sigurnosti i ekonomskog uspeha. Sa druge strane to je dobar signal i za zemlje Zapadnog Balkana. „Želim da budem jasan. Nema sumnje u posvećenost EU evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana. Ulazak Hrvatske u EU, kao još jedne od republika nekadašnje Jugoslavije, predstavlja uspeh i služi kao pokretač za ceo region. Važno je da svi lideri u regionu nastave put koji će njihove zemlje približiti EU“, izjavio je predsednik Saveta EU, Herman van Rompej.

Napomenuvši da su poslednja dešavanja u regionu bila važan deo razgovora koje je imao sa predsednikom Hrvatske u Briselu, Rompej je dodao: „Obojica smo čestitali izabranom predsedniku Nikoliću u Srbiji. Podvukli smo i važnost nastavka dobrog posla u promovisanju regionalne saradnje, dobrosusedskih odnosa i pomirenja“.

Nisam dobio zvaničan poziv za inauguraciju Nikolića

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da očekuje da ratifikacija pristupnog sporazuma njegove zemlje prođe glatko u zemljama članicama EU i dodaje da Hrvatska ostaje u potpunosti posvećena svojim evropskim obavezama: „Imamo puno opredeljenje u pravcu mira i pomirenja u regionu, i nadam se da će i svi ostali lideri iz regiona pratiti isti put“. Upitan da li će prisustvovati inauguraciji novog predsednika Srbije, Josipović je rekao da još nije dobio zvaničan poziv.

Evropski zvaničnici poručuju regionu Zapadnog Balkana da izazovi na putu evrointegracija postoje, ali da se prevazilaze jakom političkom voljom i istrajnim radom. Sa svoje strane Evropa će taj napor svesrdno podržati zarad mira i stabilnosti kako u regionu tako i u celoj Evropi.

(Marina Maksimović, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!