Ulagači iz Njemačke zaobišli Srbiju

Al Jazeera istražuje zbog čega su tri kompanije odbile investirati u Srbiji i poslovanje započele u Makedoniji

04. maj 2015

Tri kompanije iz Njemačke, koje se bave proizvodnjom autodijelova, odbile su da investiraju u Srbiju. Poslovanje su započele u susjednoj Makedoniji. U Vladi Srbije kažu da je riječ o investitorima koji nisu željeli dugoročno ostati u zemlji.

Da li je ovaj slučaj alarm za uzbunu i da li to znači da će i drugi investitori otići iz te zemlje, istraživao je reporter Al Jazeere, Đorđe Kostić.

Njemački gigant Siemens u Srbiji radi dvanaest godina. Počeli su sa 12 radnika, sada zapošljavanju 950. Proizvode generatore za vjetrenjače.

Kažu da je svaki četvrti u Evropi proizveden u Subotici. Ova kompanija u Srbiji vidi potencijal.

„Željeli bismo da vidimo napredak u infrastrukturi, razvijanju putne mreže, kako lokalne tako i autoputeva. Naši planovi za budućnost zavise od tržišnih uvjeta. Mi vidimo potencijal u Subotici“, ističe Thomas Heinecke, finansijski direktor SIEMENS Srbija.

‘Poslovna utakmica’

Velike kompanije iz EU posluju u okviru slobodnih zona. Ne plaćaju PDV na energente, a roba se carini na licu mjesta.

„U Srbiji posluje 370 firmi sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju 25.000 ljudi. Spoljnotrgovinska razmena dve zemlje je oko tri milijarde evra“, javlja Đorđe Kostić, reporter Al Jazeere.

Glavni savjetnik premijera Srbije za njemačke investicije kaže da Vlada daje 50 posto subvencija za strane investitore.

Posljednja tri ulagača iz Njemačke su napustili Srbiju zbog, kako tvrdi, nerealnih uvjeta poslovanja. Otišli su u Makedoniju.

„Što se tiče ove dvije ili tri investicije jasno nam je bilo da su oni tu samo kratkoročno i da traže subvencije, zbog toga meni lično nije žao. Mi tražimo investicije koje ostaju duže, koje zapošljavaju inžinjere, obrazovane ljude, a ne traže samo jeftinu radnu snagu“, tvrdi Jorg Heeskens, savjetnik premijera.

U privrednoj komori Srbije kažu da je to poslovna utakmica, a ne razlog za brigu. Makedonci su dali ono što su te kompanije tražile.

Upozorenje privrednika

„Svi smo svesni da ne živimo u zemlji koja ima najbolji poslovni ambijent u Evropi. Tačno je – mi nismo Danska, mi smo Srbija. Na tome se radi, vidim napor ministarstva da na tom planu naprave nešto“, ističe Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

A treba uraditi mnogo toga, kažu eksperti za strana ulaganja. Osigurati pravnu sigurnost i fiksirati kurs dinara.

„Treba imati u vidu jednu činjenicu da već dugi niz godina i pre ove Vlade svaki politički susreti i susret privrednika nemačkih i naših rezultira u stvari njihovim upozorenjem da ovde ambijent nije onakav kakav bi trebalo da bude da bi mogao da privuče njihov interes“, smatra Mahmud Bušatlija, stručnjak za strane investicije.

Srbija još nema vjetroparkove iako se u ovoj zemlji prave generatori za vjetrenjače. U Siemensu kažu da su spremni i za taj posao, ali se i dalje čekaju građevinske i druge dozvole.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga