Ukupno 500 zahteva Nemaca za vraćanje imovine

Da li će Srbija vratiti imovinu Nemcima?

30. mar 2014

Ukupno 500 zahteva za vraćanje imovine podneli su Nemci čije su porodice nakon Drugog svetskog rata proterane iz Vojvodine, izjavila je potparolka Agencije za restituciju Aleksandra Krsmanović.

Ona je za današnji novosadski Dnevnik kazala da je 350 zahteva stiglo iz Austrije, oko 150 iz Nemačke, Mađari su podneli više od 100, a iz Izraela je stiglo 45 zahteva.

Predsednik Udruženja Nemaca Donau iz Novog Sada Andreas Birgermajer rekao je da je da je iznenađen malim brojem podnetih zahteva. „Sadašnji podaci da je stiglo samo 500 zahteva mogu značiti i to da mnogi nisu bili obavešteni, pa ćemo videti da li se rok može produžiti. Smatram da je rok od dve godine bio nedovoljan i da ga ne bi trebalo ograničavati, jer ima sigurno onih koji nisu znali za njega a koji bi imali potraživanja u Srbiji“, rekao je Birgermajer.

Predsednik Nemačkog narodnog saveza iz Subotice Rudolf Vajs ocenio je da je 500 zahteva „realna brojka“. „To je u odnosu na ukupan broj zahteva mali procenat i očekujem da Srbija brzo vrati oduzetu imovinu Nemcima. Takvim potezom bi Srbija bila prva zemlja u Evropi koja je vratila svu oduzetu imovinu Nemcima“, rekao je Vajs.

(Agencije/Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga