Ukrajina tuži Rusiju zbog pripajanja Krima

Ruski zvaničnik kaže da će se ruski stručnjaci moći nositi s tužbama pred Sudom u Strasbourgu

04. juna 2014

Ukrajina je podnijela dvije tužbe protiv Rusije Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog pripajanja Krima, naveo je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, a objavljeno je na internetskoj stranici Vlade te zemlje, prenosi Tanjug.

Reagirajući na to, predsjednik odbora za građansko, kazneno i arbitražno zakonodavstvo ruske Državne Dume (donjeg doma parlamenta) Pavel Krašeninkov rekao je agenciji Itar-Tass da Rusija ima sve argumente i mogućnosti za obranu svoje pozicije pred Europskim sudom za ljudska prava u mogućem sporu zbog ukrajinske tužbe.

Rusija: Nismo iznenađeni

Krašeninkov je rekao da nije iznenađen što čuje za takvu tužbu. „Trebali su misliti bolje kada su organizirali Majdan (središnji kijevski Trg neovisnosti, mjesto masovnih prosvjeda) i svrgnuli legalno izabranog predsjednika“, naveo je on.

„Kada je riječ o Krimu, oni (stanovnici) su prvo proglasili neovisnost, a onda održali referendum o pristupanju Rusiji. U takvom slučaju, sa stanovišta međunarodnog prava, sve je jasno. Ali kako su kijevske vlasti sada u situaciji kada moraju pokazati svoju moć, oni pokušavaju to učiniti“, rekao je Krašeninkov.

Ruska ministarstva vanjskih poslova i pravde, prema njegovim riječima, trebaju se pripremiti za te tužbe. „Imamo sjajne stručnjake u ovim područjima i ja mislim da će savršeno moći nositi se s ovim zadacima.“

Na pitanje hoće li Europski sud za ljudska prava biti nepristran kada je riječ o ukrajinskoj tvrdnji, rekao je da bi, ako se govori o sudu, trebala postojati pretpostavka pravde.

„Važno je da je naša strana dobro pripremljena. Imamo sve argumente u ovom pitanju. I mi svi smo očevici povijesti“, kazao je predsjednik odbora za građansko, kazneno i arbitražno zakonodavstvo ruske Državne Dume.

OSCE smanjuje broj posmatrača

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) smanjit će iz sigurnosnih razloga broj svojih promatrača u istočnim ukrajinskim regijama Donjeck i Lugansk, priopćio je u utorak glavni tajnik OSCE-a Lamberto Zannier.

Zanijer je novinarima rekao da će OSCE nastaviti nadzirati istočne ukrajinske regije koliko je to moguće, ali da u ovom trenutku mora izmjestiti svoje promatrače iz Donjecka na sigurnija mjesta, kao što su Harkov, Kijev i Dnjepropetrovsk, koji će od tamo moći nastaviti obavljati svoje promatračke zadatke.

Zannier je najavio i da će broj promatrača OSCE-a biti smanjen i u Lugansku, prenosi Tanjug agenciju Itar-Tass.

„Ovo nije politički potez, već privremena mjera uvedena iz sigurnosnih razloga“, objasnio je.

Dvije skupine promatrača OSCE-a nestala su prošlog tjedna u regijama Donjeck i Lugansk, a potraga za njima još traje.

OSCE: Promatrači su živi

„Činjenica da OSCE ne može stupiti u kontakt sa svojim promatračima stvara negativan utjecaj na način na koji se OSCE nosi s operacijom u Ukrajini. U svakom slučaju, to ne utječe na našu nazočnost u tim mjestima jer ćemo mi tamo ostati“, istakao je Zannier.

Naglasio je da OSCE zna da su nestali članovi promatračke misije živi i nazvao ih taocima, ali nije želio reći s kime OSCE vodi pregovore o njihovom oslobađanju, što smatra prioritetom.

OSCE je 26. svibnja izgubio kontakt s prvom skupinom promatrača koji su se nalazili u južnom dijelu regije Donjeck, dok je naoružana skupina otela još četvoro promatrača i ukrajinskog prevoditelja 29. svibnja na kontrolnoj točki u Severodonjecku, podsjeća ruska agencija.

Misija OSCE-a u Ukrajini ima 280 članova, od kojih su gotovo 200 promatrači. Mandat misije odobren je 21. ožujka, kada je odlučeno da se poveća na 500 promatrača.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga