Ukrajina: Porošenko proglasio pobjedu, problemi na istoku

Prema anketama, bivša premijerka Julija Timošenko je druga sa 12 posto glasova

26. maja 2014

„Kralj čokolade“ Pavel Porošenko je proglasio pobjedu na prodsjedničkim izborima u Ukrajini održanim u nedjelju nakon što su mu izlazne ankete dale pobjedu u prvom krugu sa više od 55 posto glasova.

Prema anketama, bivša premijerka Julija Timošenko je druga sa 12 posto glasova. Konačni rezultati se očekuju u ponedeljak.

Porošenko, čije je bogatstvo procenjeno na preko milijardu dolara, je nakon objavljivanja izlaznih anketa izjaviop pred pristalicama da mu je prvi zadatak po preuzimanju dužnosti put na istok zemlje kako bi okončao „rat i haos“.

On je također kazao da je dobio mandat da Ukrajinu intetgriše u Evroosku uniju.

Glasanje odvijalo u senci nasilja na istoku zemlje i otcepljenja krimskog poluostrva. Mnoga birališta na istoku zemlje u Donjetsku i Lugansku nisu bila otvorena, zbog čega ukrajinski zvaničnici optužuju zvaničnu Moskvu izbog njenne podrške separatistima.

Prema izveštajima sa terena, zabeležena je velika izlaznost u prestonici Kijevu i zapadnoj Ukrajini. S druge strane, samoproklamovani zvaničnici sa istoka zemlje navode da je u regionu Donjecka otvoreno svega 426 od 2430 biračkih mesta, dok u samom gradu nema otvorenih birališta.

U susednom regionu Luganska, šef Centralne izborne komisije Mihail Okendovski rekao je izveštačima da su se se izbori održali u svega dva od 12 biračkih okruga.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavo je da su predsednički izbori prvi korak stabilizacije situacije na istoku zemlje, dok ruski predsednik Vladimir Putin obećava da će sarađivati sa novom ukrajinskom administracijom.

Međutim u danu kada su građani Ukrajine birali predsednika, ruski premijer Dmitri Medvedev posetio je Krim, područje koje je nedavno anektirala Rusija. Taj potez izazvao je oštru reakciju ukrajinskih vlasti koje su ga ocenile kao namernu provokaciju.

„Poseta ruskog premijera okupiranom Krimu na dan predsednicckih izbora
u Ukrajini predstavlja namernu provokaciju u cilju destabilizacije situacije u zemlji“, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova.

U izbornoj trci za predsednika učestvovalo je 18 kandiata, a prema predizbornim anketama Porošenko je bio favorit, iako ne za pobjedu u prvom krugu. Glasavši u Kijevu, Porošenko je pozvao na direktne razgovore sa građanima u regionima Donjecka i Luganska.

„Uveren sam da će nam današnji izbori konačno doneti mir i zaustaviti haos, bezakonje i terorizam bandita sa istoka. Prvo što ćemo uraditi posle izbora su direktni razgovori sa građanima Donbasa u Donjecku i Lugansku.“, poručio je on.

Timošenko, predvodnica „Narandžaste revolucije“ iz 2004. je glasala u Dnjepropetrovsku i poručila je da bi uskoro trebalo održati i referendum o ulasku u NATO, kako bi se u Ukrajini povratio mir.

„Glasala sam za evropsku Ukrajinu koja može promeniti život svakog građanina. Dala sam glas za mir i pravdu u našoj zemlji. Uverena sam da Ukrajina može biti snažna, srećna i napredna, ako postane članica Evropske unije.“, rekla je bivša premijerka.

U obraćanju građanima, aktuelni premijer Jacenjuk poručio je da je na glasačima odgovornost da izađu na birališta, uprkos pretnjama da će „banditi sponzorisani iz inostranstva“ ometati izborni proces.

„Obezdedili smo finansije i legalni okvir za glasanje. Vaš glas niko neće ukrasti, na vama je da birate. To će pokazati volju građana sa istoka, zapada, severa i juga“, rekao je Jacenjuk.

On je rekao da je uveren da će prioritet pobednika na izborima biti da omogući potpisivanje ključnih političkih i ekonomskih sporazuma sa Evropskom unijom.

„Imaćemo legalno izabranog predsednika, koji će prvo posetiti prestonice ujedinjene Evrope i potpisati sporazume o slobodnoj trgovini sa EU“, poručio je Jacenjuk.

Na istoku zemlje u regionu Donjecka i Luganska proruski pobunjenici kontrolišu gotovo polovinu prostorija u kojima se nalaze izborne komisije, u nekim slučajevima čak i kidnapujući i zastrašujući zvaničnike zadužene za sprovođenje izbora.

Denis Pušilin, jedan od lidera takozvane „Donjetske narodne republike“ zapretio je da će pobinjenici primeniti silu u sprečavanju održavanja predsedničkih izbora.

Ukrajinske vlasti mobilisale su desetine hiljada policajaca i volontera u pokušaju da obezbede mir u danu glasanja.

Više od 1000 posmatrača OEBS-a bilo je angažovano je na praćenju izbora širom zemlje, ne računajući Donjeck i Lugansk.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga