Ukrajina osudila posjetu srbijanskih poslanika Krimu

Ukrajina osudila otvoreni poziv poslanika iz Srbije na priznavanje Krima kao dijela Rusije

19. mar 2017

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine osudilo je danas posjetu grupe srbijanskih poslanika Krimu i pozvalo ambasadora Srbije u Ukrajini da pruži objašnjenja o tom pitanju, prenose agencije.

„Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine najoštrije osuđuje posjetu grupe parlamentaraca iz Srbije okupiranom Krimu“, rekla je glasnogovornica Ministarstva Marijana Beca na brifingu u Kijevu, prenosi Tanjug pozivajući se na Sputnjik.

Navodi se kako je ona istakla da su poslanici iz Srbije prekršili ukrajinski zakon i međunarodno pravo. Prema njenim riječima, poslanici otvoreno pozivaju na priznavanje Krima kao dijela Rusije, čime postupaju u suprotnosti sa zvaničnim stavom Srbije koja podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

„Ministarstvo vanjskih poslova danas je pozvalo ambasadora Srbije da u Ministarstvu pruži objašnjenje o tom pitanju“, dodala je Beca.

Ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandar Aleksandrovič danas je osudio posjetu delegacije Srpske narodne partije (SNP) „privremeno okupiranom Krimu“, gdje su, kako se navodi, učestvovali u tzv. svečanostima povodom „pripajanja Krima Rusiji“, i tom prilikom se otvoreno i zvanično izjašnjavali za podršku i priznavanja Krima kao dijela teritorije Rusije.

U otvorenom pismu ambasadora medijima navodi se kako su oni tada pozivali na uspostavljanje bilateralnih kontakata između Srbije i Krima, što je, kako je istakao, otvoreno kršenje zakonodavstva te zemlje.

Istup Nenada Popovića

Jučer se predsjednik SNP-a Nenad Popović obratio Parlamentu Krima u Simferopolju, rekavši kako bratske i duhovne veze srpskog i ruskog naroda sežu vjekovima u prošlost i kako Srbi ne zaboravljaju šta je Rusija učinila za njih.

On je iznio i stav kako je pitanje „pitanje Krima rešeno i da njegovo vraćanje na staro stanje nije moguće“.

Popović je kazao kako je u srcima ljudi koji žive na Krimu i u Rusiji Krim oduvijek bio sastavni i neotuđivi dio Rusije. On je uvjeren kako i u „Srbiji svi sa poštovanjem i divljenjem gledaju na hrabrost i odlučnost građana Krima da se vrate u sastav Rusije“.

On je rekao i kako „bratske i duhovne veze srpskog i ruskog naroda sežu vekovima u prošlost“.

„Prvi svetski rat je možda najočitiji primer koliko je snažno prijateljstvo srpskog i ruskog naroda. Rusija je, samo da bi zaštitila Srbiju i sprečila njeno uništenje – ušla u sukob sa Nemačkom i Austrougarskom“, podsjetio je Popović.

„Srbi to ne zaboravljaju“, podvukao je on i dodao kako je Srbija nakon Oktobarske revolucije „raširenih ruku primila ruske iseljenike“.

„Najveći broj njih je put Srbije krenuo upravo odavde, sa obala Krima“, rekao je predsjednik SNP-a i podsjetio kako je ruski carski arhitekta Nikolaj Krasnov, tvorac čuvenog Livadijskog dvorca u Jalti na Krimu, emigrirao u Srbiju, gdje je projektirao neke od najljepših građevina u Beogradu.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga