Ukrajina na raskršću između Rusije i EU

Pristupiti Evropskoj uniji ili carinskoj uniji sa Rusijom, pitanje je pred kojim se nalazi vlada u Kijevu. Odluka će morati da bude donesena u ovoj godini. Upućeniji tvrde da Ukrajina još nije donela konačnu odluku

07. jan 2013

Sporazum o asocijaciji između Ukrajine i Evropske unije – koji predviđa i formiranje zone slobodne trgovine – još uvek je zamrznut. Evropska unija kritikuje nedostatke demokratije u Ukrajini i traži puštanje na slobodu tamošnjih političkih zatvorenika – među kojima je i bivša premijerka Julija Timošenko. Moskva koristi zastoj u odnosima između Kijeva i Brisela da bi ohrabrila Ukrajinu da pristupi carinskoj uniji sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom. Prošle nedelje su o toj temi vrlo živo razgovarali predstavnici predsednika Viktora Janukoviča i Vladimira Putina.

Očekivalo se da će ukrajinski predsednik za vreme posete Moskvi 18. decembra 2012. potpisati niz dokumenata. Poseta je, međutim, otkazana samo nekoliko sati pre predviđenog poletanja Janukovičevog aviona. Dve vlade su posle toga saopštile da je sastanak odgođen na neodređeno vreme, te da je neophodno da se na dokumentima radi i dalje – na ekspertskom nivou. Javnosti nije saopšteno o kakvim se dokumentima tačno radi.

Nade u popust pri kupovini gasa

Ruski ekonomski stručnjak Mihail Deljagin u intervjuu za DW nije isključio mogućnost priključenja Ukrajine carinskoj uniji 2013: „U okviru carinske unije, Ukrajina bi mogla da dobije integracioni popust na energente“. To znači da bi ta zemlja plaćala manje za uvoz gasa. „A za Ukrajinu, koja je upućena na isporuke energenata iz Rusije, to će sledeće zime biti pitanje života i smrti“, rekao je ruski stručnjak. On smatra da bi članstvo Ukrajine u carinskoj uniji bilo od koristi kako za tu zemlju, tako i za postojeće članice te Unije – Rusiju, Belorusiju i Kazahstan: „Rusiji bi to omogućilo da sprovede mnoge zajedničke projekte, pre svega na polju mašinogradnje. Zajedno sa Ukrajinom, Rusija bi mogla da zaradi veliki novac“, tvrdi Deljagin.

I ukrajinski premijer Mikola Azarov ukazuje na prednosti tešnje saradnje sa Rusijom. Glavni argument je slaba konkurentnost ukrajinske robe na evropskom tržištu: „Šta mi isporučujemo zemljama carinske unije? – Ono što ne možemo da prodamo na drugim tržištima. To su proizvodi mašinogradnje, cevi i drugi proizvodi“, rekao je Azarov u jednom intervjuu.

Prednosti približavanja EU

Predsednik Janukovič se o tome do sada nije izjasnio. Kijevski ekonomista Ihor Burakovskij se zato nada „da će predsednik doneti jedinu ispravnu odluku za Ukrajinu – o stvaranju zone slobodne trgovine sa EU. Pristup carinskoj uniji u zamenu za jevtin gas bila bi kratkovida odluka. Time bi vlast u državi pokazala da je nesposobna da sprovede ekonomske reforme, priključi nova tržišta i promeni važeće odredbe kako bi postale interesantnije za ukrajinske i inostrane firme“, kaže Burakovski. Ovaj stručnjak smatra da bi prilagođavanje ukrajinskog ekonomskog sistema Evropskoj uniji – koje predviđa Sporazum o asocijaciji – bitno poboljšalo investicionu klimu u zemlji: „Produbljivanje saradnje sa zemljama carinske unije će i u tom slučaju biti moguće – makar i bez pristupa toj uniji.

Još jedna godina zastoja?

Većina posmatrača ipak smatra da u 2013. neće biti većih promena u trouglu Ukrajina-Rusija-EU. „Ne mogu da zamislim da će Ukrajina pristupiti carinskoj uniji; interesi ukrajinskih oligarha se kose sa tim ciljem“, kaže Saša Tam iz fondacije „Fridrih Nauman“. On je donedavno rukovodio moskovskom kancelarijom te fondacije. I on očekuje da će Ukrajina i dalje balansirati između Rusije i EU. I švedski ekonomski stručnjak Anders Aslund, član uprave privatne više ekonomske škole „Kijev skul ov ekonomiks“, ukazuje na interese ukrajinskog poslovnog sveta. Oligarsi se nadaju da će u Evropi uspeti da ostvare dobar posao. Izjave Vladimira Putina da želi priključenje Ukrajine carinskoj uniji, namenjene su pre svega ruskim biračima, kaže Aslund. Oni bi podržali reintegrativne procese u postsovjetskom prostoru, dodaje – i naglašava da carinska unija ne bi bila profitabilna za Rusiju.

Da li Janukoviču preti gubitak vlasti?

„Ukrajina ni 2013. neće izaći iz slepe ulice u koju je državu uveo Viktor Janukovič“, smatra Aslund, i dodaje da Janukovič neće pustiti na slobodu Juliju Timošenko da bi poboljšao odnose sa EU. Ovaj stručnjak je ubeđen da Ukrajini predstoji ekonomska kriza: „Bruto društveni proizvod će se smanjiti i doći će do devalvacije domaće valute. Na kraju će Janukovič izgubiti vlast“.

Kada je reč o reformama na tržištu rada u Ukrajini, „One su nemoguće dok je Janukovič na vlasti – to je vrlo nekompetentna i korumpirana vlada.“

(Ojgen Tajze/Saša Bojić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga