Ukrajina: Ekonomska kriza iznad barikada

Nacionalna valuta grivna pala je na najniži nivo u proteklih 18 godina

13. feb 2014

Nacionalna valuta Ukrajine pala je na najniži nivo u skoro dvije decenije. Vladini zvaničnici kažu da je to rezultat višesedmičnih demonstracija. Međutim, kako iz Kijeva prenosi novinar Al Jazeere Neave Barker, s tim se ne slažu ekonomski analitičari.

Iznad barikada demonstranata u Ukrajini nazire se ekonomska kriza. Nacionalna valuta grivna pala je na najniži nivo u proteklih 18 godina. Zvaničnici te države za to krive duge proteste.

„Ukrajinci počinju primjećivati povećanje cijena upravo ovdje na benzinskim pumpama. Za samo jedan mjesec cijena benzina porasla je za tri posto. Neki strahuju da bi cijene i drugih proizvoda i usluga uskoro mogle porasti“, navodi Barker.

Anketirani stanovnici ukrajinskog glavnog grada kažu da ne očekuju ništa pozitivno iz ove situacije te da se nadaju kako će se stvari vratiti u normalu. Protesti nisu pomogli ekonomiji niti su glavni razlog nastupajuće krize.

Loše planiranje

Neki ekonomisti kažu da je najveća šteta nanesena zbog višegodišnjeg lošeg ekonomskog planiranja.

„Proteklih godina Ukrajina je pokušala sarađivati sa međunarodnim institucijama, ali i sa Rusijom. Situacija se drastično promijenila. Sada je Ukrajina pod velikim ekonomskim i političkim pritiskom Rusije“, smatra ekonomist Vasil Jurčišin.

Rastuća ekonomska zavisnost Ukrajine od Rusije nije bila popularna među globalnim investitorima. Prošle godine ključni sektori ekonomije, poput građevinarstva, opali su za čak 15 posto, a stroga državna kontrola i visok stepen korupcije smatraju se glavnim krivcima. Evropska unija se nada da bi novi paket finansijskih podsticaja mogao ohrabriti Ukrajinu da se okrene i Zapadu i Istoku za podršku.

„Na ovoj lokalnoj pijaci cijene domaćeg povrća ostale su netaknute, ali na globalnom nivou povjerenje u ukrajinsku valutu opada. Centralna banka te države insistira na tome da stvari drži pod kontrolom, ali bez stvarnih promjena problemi države mogu se samo povećati“, javlja Al Jazeerin reporter.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga