Ukradena bista Vase Stajića

U Mokrinu je, sa glavnog trga, ukradena bronzana bista Vase Stajića. Pre toga nestale tri biste u Novom Miloševu

27. nov 2012

U noći 24. novembra 2012. godine, sa glavnog trga u Mokrinu, ukradena je bronzana bista Vase Stajića, postavljena pre više od 40 godina. U avgustu su u Novom Miloševu nestale tri biste slavnih meštana koje su krasile centralni park. Počinioci ovih krivičnih dela nisu pronađeni.

Vojvođanski klub je saopštio da se ovde ne radi samo o krađi metala već i o “zatiranju kulturnog identiteta naroda Vojvodine i Srbije”.

Vasa Stajić je pre 1918. godine, kao borac za nacionalnu ravnopravnost Srba u Mađarskoj, bio osuđen na 10 godina zatvora, a posle toga, zalagao se za ravnopravnost drugih naroda u Vojvodini, a i same Vojvodine u novoj državi, podseća Vojvođanski klub.

Biste u Miloševu pripadale su Teodoru Pavloviću, osnivaču “Serbskih narodnih novina” 1838. godine, Dr Đorđu Joanoviću, osnivaču Medicinskog fakulteta u Beogradu, i Sredoju Stanaćevu, čuvenom selekcionaru i profesoru u Novom Sadu.

“Ovo je izuzetna istorijsko-kulturna baština, u opsegu od svega oko 35 kilometara! Zar ni to nismo u stanju da sačuvamo?”, pita se ova organizacija civilnog društva.

“Druga činjenica ukazuje da se radi o učešću tri aktera: o uskom krugu specijalizovanih kradljivaca, o još užem krugu otkupljivača i o policiji. Problem je što prva dva efikasno rade svoj posao, a treći to ne čini. Novi Sad doživljava prave ‘epidemije’ kada preko noći nestaje po više stotina metalnih šahtova, a lopova nema. U pitanju je kriminalna mreža i zdrav razum ne može da prihvati da se ona ne može preseći. Da li je u pitanju odsustvo političke volje ili saradnja kriminalizovanih delova policije? Oba slučaja su nedopustiva i traže odgovornost”, kaže se u saopštenju Vojvođanskog kluba.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga