Ukraden spomenik civilnim žrtvama rata u Subotici

Pastor: Ispitati ideološku pozadinu krađe spomenika "Ptica slomljenih krila"; Mađarska: Krađa spomenika u Subotici narušava odnose

20. okt 2013

Nepoznati počinioci ukrali su spomenik „Ptica slomljenih krila“ u Subotici, koji je podignut u znak sećanja na civile razlicictih nacionalnosti koji su pogubljeni 1944. i 1945. godine.

Subotička policija je saopštila da traga za počiniocima tog nedela. Spomenik se nalazio u spomen-parku pored Senćanskog groblja u Subotici.

Spomenik je delo vajara Ferenca Kalmara, koji je preminuo prošle nedelje.

Nestanak spomenika prijavio je juče popodne predsednik Nemačkog narodnog saveza iz Subotice Rudolf Vajs, koji je sa delegacijom iz Nemačke želeo da položi vence na Senćanskom groblju.

Predsednik subotičkog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Jene Maglai rekao je novinarima da je krađa „sramno delo“, bez obzira na to da li je izvršena iz koristoljublja ili iz „političkih razloga“.

Pastor: Ispitati ideološku pozadinu krađe spomenika

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor oštro je danas osudio krađu spomenika civilnim žrtvama Drugog svetskog rata „Ptica slomljenih krila“ u Subotici i zatražio ne samo da se krivci hitno pronađu već i da se utvrdi da li krađa ima i ideološko-političku motivaciju.

Taj spomenik podignut je 1994. godine ispred Senćanskog groblja u Subotici, u znak sećanja na nevine civile koji su pobijeni 1944. i 1945. godine u tom gradu i njegovoj okolini.

„Zaprepašćen sam onim što se desilo sa spomenikom. Krađa te biste ima i drugačiju poruku, sem prisvajanja materijalne koristi. Zato treba istražiti da li iza svega postoji i političko-ideološka nit“, kazao je Pastor.

On je zatražio da Vlada Srbije konačnu realizuje dato obećanje i da donese uredbu kojom će i formalno-pravno staviti van snage odluke s kraja Drugog svetskog rata, kada su ljudi kolektivno osuđivani zbog pripadnosti pojedinoj naciji.

„Uredba bi bila jasan signal prema društvu u Srbiji kakav odnos vlada ima prema tim stradanjima“, rekao je Pastor.

On je pozvao predstavnike Vlade Srbije da 2. novembra dođu u Suboticu i zajedno sa potomcima žrtava obeleže stradanje nevinih civila.

Pastor je ocenio da krađa spomenika „Ptica slomljenih krila“ narušava proces normalizacije odnosa između Srba i Mađara, Mađarske i Srbije, koji su ove godine značajno unapređeni.

Podsetio je da su se ove godine u mestu Čurug u Vojvodini nevinim žrtvama rata, bez obzira na njihovu nacionalnost, poklonili srpski i mađarski predsednici, Tomislav Nikolić i Janoš Ader, čime je učinjen veliki korak napred u prevazilaženju teških tema iz prošlosti dva naroda.

Podsetio je i da je Skupština Srbije ove godine donela Deklaraciju o osudi kolektivnog zločina.

„Ne mogu da zamislim da se taj proces normalizacije može prekinuti zbog akcija kao što je krađa spomenika. Srbija mora da pošalje jasne signale da to nije ponašanje koje se može u ovom društvu tolerisati“, poručio je Pastor.

Mađarska: Krađa spomenika u Subotici narušava odnose

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske najoštrije je osudilo krađu spomenika „Ptica slomljenih krila“ u Subotici i zatražilo od nadležnih da pronađe krivce, kako se ne bio narušio započeti proces pomirenja dva naroda.

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske je u saopštenju za javnost podsetilo da su predsednici Mađarske i Srbije, Janoš Ader i Tomislav Nikolić, u junu ove godine zajedno odali počast civilnim žrtvama rata u Čurugu u Vojvodini.

„Vlada Mađarske je i dalje spremna na nastavak započetog procesa pomirenja, ali ovo krivično delo u Subotici daje razloge za zabrinutost i u pogledu ovog procesa“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da krađa u Subotici ukazuje i na potrebu da Vlada Srbije što pre stavi van snage uredbu kojom su mađarski stanovnici Čuruga, Mošorina i Žablje proglašeni kolektivno krivim na kraju Drugog svetskog rata.

„Stavljanje van snage ove uredbe od strane Vlade Srbije nedvosmisleno bi označavao političke namere kabineta u Beogradu“, piše u saopštenju.

(Autonomija)  

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga