Ukidaju se odeljenja u obdaništima u Bečeju

Planira se ukidanje pet odeljenja u obdaništima, od kojih su četiri na mađarskom jeziku

18. feb 2014

Opštinski odbor Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) kritikovao je najavu da će se u Bečeju ukinuti pet odeljenja u obdaništima, od kojih su četiri na mađarskom jeziku.

„Održavanje obdaništa je zadatak opštinskih organa. Kako se moglo dogoditi da opštinsko veće nije predvidelo dovoljno novčanih sredstava za predškolsku ustanovu? Mađari koji čine većinsku koaliciju u opštini Bečej navodno predstavljaju interese Mađara“, naveo je SVM u saopštenju za javnost.

SVM je dodao da očekuje od opštinskih organa da nađu rešenje koje će voditi računa o interesima dece.

Kako je najavljeno, u Predškolskoj Ustanovi „Labud Pejović“ u Bečeju od marta se ukida pet grupa i 18 radnih mesta. Direktorica Magdolna Ferenc drastično smanjenje objašnjava uredbama zakona o budžetu, koji određuju da u ustanovama koje se dotiraju iz državnog budžeta procenat radnika primljenih na određeno vreme ne može biti veći od 10 posto od broja radnika primljenih na neodređeno vreme.

„U obdaništima opštine imamo 106 radnika na neodređeno i 28 radnika na određeno vreme. Po slovu zakona, broj radnika može biti samo 116 što znači da moramo otpustiti 18 radnika primljenih na određeno vreme. Ministarstvo ima pravo da dozvoli upošljavanje i većeg broja radnika, a mi smo molbu za to već predali: hteli bismo zadržati 9 osoba do kraja školske godine“, kazala je Ferenc.

Ona je navela da odluka kači dve mešovite, dve mađarske i jednu srpsku grupu. Razlog je što je puno manje mađarske dece: u poslednjih šest godina se broj mađarskih mališana smanjio za 80, dok je u „srpskim grupama“ puno dece, kazala je Magdolna Ferenc.

Na teritoriji opštine trenutno 58 odeljenja pohađa 1.190 mališana, od kojih će otprilike njih stotinu morati od marta da ide u drugu grupu ili čak u drugu zgradu. Najviše problema će imati roditelji u Donjem gradu: moraće da biraju da li će svoju decu dovoditi u zabavište koje decu čuva 5 sati ili će ih voditi u drugi deo grada. Roditelji su nezadovoljni i zbog toga što se reorganizacija vrši u toku školske godine.

Magdolna Ferencz napominje i da se može desiti da se od jeseni formiraju liste za čekanje u vrtićima jer verovatno neće biti dovoljno mesta da prime svu decu od tri godine.

Andrea Galgo Ferenci, članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje, kulturu i civilne organizacije istakla je da su u budžetu grada stopostotno obezbeđena sredstva za potrebe predškolske ustanove i za plate radnika. „Reorganizacija ne dotiče samo mađarske grupe i njen razlog nije materijalne prirode“, ističe Galgo Ferenci.

(Autonomija/Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga