Ujedinjeni protiv kovida: Ne dozvoliti okupljanje povodom sahrane

"Ovo je situacija kada i crkva i političari i Krizni štab moraju biti odgovorni prema narodu"

21. nov 2020

Udruženje lekara „Ujedinjeni protiv kovida“ (UPK) ocenilo je danas da su stručni predlozi za suzbijanje korona virusa, na kojima je ta organizacija radila u proteklo vreme, sprovedeni kasno i da su trenutne mere „neadekvatne u trenutnoj dramatičnoj situaciji“.

Oni dodaju i da je inertnost Kriznog štaba i Ministarstva zdravlja dovela do „potpunog kolapsa, prepunjenosti medicinskih kapaciteta i nekontrolisanog širenja bolesti“.

„U samo poslednjih mesec dana bilo je dve trećine svih (korona) pozitivnih od početka pandemije i jedna trećina svih umrlih, ako je verovati zvaničnim brojevima. Po našim procenama, trenutno smo na poslednjem, crnom nivou zatvaranja po kaskadnom predlogu mera (koje je uputio UPK)“, navodi se u saopštenju.

Udruženje navodi da su na sastanku sa ministrom zdravlja, koji je bio zakazan za danas, predložili nekoliko jednostavnih koraka koji se mogu primeniti odmah uz bolju logistiku i organizaciju, a bez preteranih finansijskih gubitaka.

Izuzeci u poštovanju mera ne smeju postojati. Sahrana (patrijarha) Irineja se mora izvršiti u najužem krugu sveštenstva i državnog vrha, iza zatvorenih vrata uz poštovanje mera prevencije, dok građani, u skladu sa situacijom, mogu pratiti opelo i sahranu preko TV prenosa ili video linka uživo“, navodi UPK.

Dodaju da danas treba onemogućiti pristup i celivanje tela patrijarha, a da kovčeg mora biti zatvoren, bez mogućnosti prilaska.

„Javnozdravstvena kriza ovih razmera, posebno u Beogradu koji je najveće žarište i čiji je zdravstveni sistem u kolapsu, mora se kontrolisati rigoroznim merama koje nadjačavaju sva druga crkvena i društvena načela. Ovo je situacija kada i crkva i političari i Krizni štab moraju biti odgovorni prema narodu i ne dozvoliti okupljanje povodom sahrane„, smatra UPK.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Pomor
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga