Ujedinjena DS: Mere Vlade o izborima su besmislica

"Još jedan znak da izbore pod ovakvim uslovima treba bojkotovati"

27. sep 2019

Set mera Vlade Srbije za poboljšanje izbornih uslova Ujedinjena Demokratska stranka ocenila je danas kao besmislicu i način da se kupi vreme do raspisivanja izbora „jer svoj način shvatanja izbora vladajuća stranka svakodnevno pokazuje u lokalnim samoupravama“.

Na konferenciji za novinare demokrate su podsetile na primer opštine Merošina gde je, kako su rekli, na snazi politički kriminal o kojem će obavestiti Savet Evrope.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da je Srpska napredna stranka (SNS) pribegavala prekomponovanju izborne volje građana, na primer na Vračaru, a kada se u Merošini desilo obrnuto, vlast je uvela privremene mere, i to je, kako je istakao, još jedan znak da izbore pod ovakvim uslovima treba bojkotovati.

Odbornica DS iz Merošine Tanja Miladinović je rekla da je u tom mestu formirana nova većina koju su pored demokrata činili socijalisti i još dve grupe građana, ali da smenjena predsednica Skupštine nije htela da prihvati odluku pa je Vlada Srbije 8. avgusta bez ijednog pravnog razloga, uvela privremene mere u Merošini.

Kako je objasnila, sve odluke koje je donela nova većina stavljene su van snage, odbornici su zatražili mišljenje suda o tom potezu, ali odgovor još nisu dobili.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović istakao je da je ovo još jedan dokaz da vladajuća stranka nema stvarnu volju da se izgradi atmosfera za slobodne izbore i pitao nadležne koje je ovo poglavlje u pristupanju Srbije Evropskoj Uniji.

Ujedinjena Demokratska stranka neće učestvovati na takvim lokalnim izborima, rečeno je na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li očekuju ukidanje funkcionerske kampanje, Zelenović je odgovorio da će ona biti jača nego ikad.

Kao ironiju lideri Ujedinjene DS naveli su da je u danu kada se vodio dijalog o toj temi između vlasti i opozicije, predsednik Srbije Aleksanadar Vučić pet sati na svim televizijama otvarao deonicu auto-puta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga