Uhapšene tri osobe iz vrha Razvojne banke Vojvodine

RBV: Nije pričinjena šteta u poslovanju; SPO: Ostavka vlade; Vasin: Politički obračun

23. mar 2013

Policija je uhapsila tri osobe iz vrha Razvojne banke Vojvodine, osumnjičene da su tu finansijsku instituciju oštetile za više od 20 miliona evra, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Uhapšeni su bivši predsednici Izvršnog odbora te banke Srđan P. (52) i Biljana J. (62), kao i direktor Sektora za poslovanje sa privredom Slobodan B. (55).

Protiv njih troje i vlasnika preduzeća za transport i održavanje puteva Dušana Borovice (57), koji je u pritvoru, biće podneta krivična prijava, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

Oni se terete da su od 2009. do 2012. godine, bez bankarskih garancija preduzećima Dušana Borovice odobrili kredite i tako oštetili Banku za oko 2,6 milijardi dinara.

Odobreno je 45 plasmana bez adekvatnih sredstava obezbeđenja privrednim društvima „Borovica transport“, „Borovica transport-put“, „Panonija putevi“, „Sremski putevi“, „Putevi“, „Hidrograđevinar“, „Dunav grupa agregati“, „Vojvodinaput-Zrenjanin“, „Napredak“ i „Rumatrans“, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni Srđan P, Biljana J. i Slobodan B. će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

RBV: Nije pričinjena šteta u poslovanju

Razvojna banka Vojvodine (RBV) saopštila je danas da nije pričinjena šteta u poslovanju te banke, jer je izvršni postupak u toku, a ovlašćeni procenitelj je u izvršnom postupku naplate kredita i izdatih garancija pozitivno procenio njihovu naplativost.

RBV je u saopštenju za javnost navela da Grupa Borovica, koju čini niz privrednih subjekata, ima obaveze po kreditima i izdatim garancijama kod Razvojne banke u iznosu od 2,9 milijardi dinara.

Na ime ovih zaduženja banka je naplatila 375 miliona dinara na ime kamate, a nad Grupom Borovica RBV je pokrenula izvršenje radi naplate duga, a svi tokovi pokrenutih izvršnih postupaka naplate mogu se pratiti na portalu nadležnih privrednih sudova, piše u saopštenju.

Dodaje se da su sva imovina i računi Grupe Borovica, kao i privatna imovina, blokirani od strane RBV, i u izvršnom postupku koji je u toku, očekuje se potpuna naplata.

Neka od sredstava obezbeđenja za ove plasmane su i: zaloga na svim osnovnim sredstvima „Borovica transporta“, zaloga na svim osnovnim sredstvima „Rumatransa“, poslovni objekti u Rumi, Beogradu i Sremskoj Mitrovici, benzinska stanica, radionica, asfaltna baza, upravna zgrada, pet teretnih vozila marke „skania“ (Scania), velike površine poljoprivrednog zemljišta u okolini Novog Sada kao i privatna imovina vlasnika, navodi se u saopštenju.

„Na nadležnim organima je da utvrde realne činjenice i eventualne propuste privedenih lica, a banka će i dalje svakako nastojati da naplati ukupna potraživanja, od ovih pravnih subjekata, kao i od svih drugih“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je banka za poslednjih šest meseci naplatila više od šest milijardi dinara od raznih dužnika, a više od 500 izvršnih postupaka za naplatu je u toku. Procenat naplate u ovim postupcima je preko 70 odsto, što svedoči da banka uspeva da naplati plasirane kredite.

SPO: Pajtić da podnese ostavku, potrebni pokrajinski izbori

Pokrajinski odbor Srpskog pokreta obnove (SPO) zatražio je danas, nakon hapšenja tri osobe iz Razvojne banke Vojvodine, da predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić podnese ostavku i da budu raspisani prevremeni pokrajinski izbori.

SPO je u saopštenju za javnost pozvao Pajtića da „održi obećanje“, jer je u novembru mesecu rekao da će on i članovi Vlade Vojvodine podneti ostavke ukoliko se ustanove nepravilnosti u radu Razvojne banke Vojvodine.

„Smatramo da se, i pored svega, radi o ozbiljnom političaru koji neće pogaziti datu reč. Ostavka predsednika i članova Vlade Vojvodine otvara put i ka novim pokrajinskim izborima, a izbori u Vojvodini su neophodni, jer je aktuelna pokrajinska vlast, pre svega zbog brojnih afera u vezi sa Razvojnom bankom, izgubila svaki legitimitet“, ocenjuje se u saopštenju.

Vasin: Politički obračun sa pokrajinom preko RBV

Vojvođanski sekretar za privredu Miroslav Vasin izjavio je danas da zahtevi za ostavkom Vlade Vojvodine, nakon hapšenja tri osobe koje su osumnjičene za malverzacije u Razvojnoj banci Vojvodine (RBV), govore u prilog tezi da je reč o „političkom obračunu“ sa Skupštinom i Vladom Vojvodine.

„Zahtevi za ostavkama članova Vlade Vojvodine, koji su usledili odmah nakon privođenja, uveravaju nas da je u pitanju politički obračun sa legitimno izabranom većinom u Skupštini Vojvodine i Vladi Vojvodine“, naveo je Vasin u saopštenju.

Miroslav Vasin je u saopštenju naveo da su hapšenja usledila nakon nekoliko meseci „političke i tabloidne represije“.

„Kampanja koja se vodi protiv RBV, u pokušaju da se njeno poslovanje, a sa njom i Vlada Vojvodine, kriminalizuju, danas su dobili epilog u privođenju tri bivša rukovodioca. Ovo se radilo tako što se Razvojna banka vezivala za poslovanje i probleme Metals banke, a u medijima su danima najavljivane istrage i hapšenja“, piše u saopštenju.

Dodao je da Vlada Vojvodine „neće nikome suditi pre suda“, i nikoga proglašavati krivim dok se to ne dokaže.

„Neophodno je utvrditi sve činjenice u vezi sa ovim slučajem, o kom se istraga mora voditi u nadležnim institucijama, a ne u tabloidima, niti je mogu voditi političke stranke i njihovi funkcioneri“, piše u saopštenju.

Dodao je da će epilog ovog slučaja dokazati da li je RBV imala isti tretman kao i ostale banke u državnom vlasništvu, ili su određeni nivoi vlasti činili sve da bi ona bila kompromitovana i uništena.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga