Uhapšena tri čuvara konc-logora Auschwitz

Za trojicu privedenih, koji imaju 88, 92 i 94 godine, vjeruje se da su umiješani u ubistva zatvorenika u Auschwitzu

22. feb 2014

Tri osobe za koje se sumnja da su bivši čuvari koncentracionog logora Auschwitz, koja su nacisti vodili tokom Drugog svjetskog rata, uhapšeni su na jugozapadu Njemačke. Ovo se tumači kao finale trodecenijske potrage vlasti za nacistima.

Za trojicu osumnjičenih, koji imaju 88, 92 i 94 godine, vjeruje se kako su umiješani u ubistva zatvorenika u Auschwitzu, u okupiranoj Poljskoj, saopćeno je iz ureda javnog tužitelja u Stuttgartu.

Oni su uhapšeni u četvrtak, nakon što je policija pretresla šest kuća u saveznoj državi Baden-Wurttemberg na osnovu informacija koje su određene države dobile iz ureda Vlade zaduženog za istragu nacističkih ratnih zločina, javlja Reuters.

Dokumenti iz nacističke ere su pronađeni tokom potrage i trenutno se procjenjuju, navode tužitelji.

„Maksimalna pravda“

Blizu 1,5 miliona osoba je ubijeno u Auschwitzu, većinom Jevreja, ali i Roma, Poljaka i drugih, u periodu od 1940. i 1945. godine, kada su kamp oslobodile sovjetske snage.

Njemački zvaničnici pokušavaju pronaći druge saradnike nacista u „posljednjem naporu“ potrage za ostarjelim istražiteljima Holokausta, u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja.

Izraelski Centar Simon Wiesenthal, koji traga za nacistima, pozdravio je akciju njemačke policije i kazao kako tužitelji moraju doći „do maksimalne pravde dok je još moguće“.

„Prolazak vremena ni na koji način ne smanjuje krivicu ubica. Starost ne smije zaštiti one koji su pomagali u radu najvećeg kampa smrti u ljudskoj historiji“, izjavio je Efraim Zuroff iz Centra.

Centralni ured sudskih vlasti, zadužen za istragu nacionalnih krivičnih djela, prošle godine je poslao dokumente o 30 osoba koje su radile i vodile Auschwitz državnim tužiteljima, sa preporukom da se podignu optužnice protiv njih.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga