S. Makedonija: Uhapšena specijalna tužiteljka Katica Janeva zbog slučaja „Reket“

"Nema nijedne indicije da su nezakonito prikupljena sredstva završila kod domaćih ili stranih političara"

21. avg 2019

Policija je u Skoplju uhapsila specijalnu tužiteljku Katicu Janevu po nalogu Tužilaštva Severne Makedonije za organizovani kriminal.

Kako javljaju mediji, policija je pre podne blokirala ulicu u kojoj je kuća Janeve u skopskom naselju Kozle i pretresa je, a Janeva je odvedena u Specijalno tužilaštvo kojim formalno rukovodi.

Državni tužilac Severne Makedonije Ljubomir Joveski izjavio je da je istraga u slučaju „Reket“ proširena na specijalnu tužiteljku Katicu Janevu i da je da je od suda zatraženo da joj bude određen pritvor.

On je novinarima rekao da je do sada utvrđeno da je Janeva iskoristila položaj i ovlašćenja i drugim osobama obezbedila izuzetnu materijanu korist.

„Do sada obezbeđeni dokazi potvrđuju da se isključivo radi o krivično-pravnom slučaju koji ne treba politizovati ili povezivati sa osobama iz drugih država. Naglašavam da nema nijedne indicije da su nezakonito prikupljena sredstva završila kod domaćih ili stranih političara“, rekao je Joveski.

Prema rečima Joveskog, još od pokretanja istrage protiv dve osobe u slučaju „Reket“ 15. jula državno tužilaštvo je imalo osnove sumnje da je i osoba na koju se uticalo, javni tužilac, „preduzeo krivično pravno-delovanje“.

„Sa do sada obezbeđenim verbalnim i materijalnim dokazima utvrđeno je da su se osnove za sumnju podigle na stepen osnovane sumnje da je javni tužilac učinio krivično delo – zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja“, rekao je on.

Joveski je precizirao da je jedan od osumnjičenih u slučaju „Reket“ od novembra 2018. do aprila 2019. koristio prijateljski odnos sa Janevom da bi uticao na nju da biznismenu Jordanu Kamčevu, koji je osumnjičen u slučaju koje vodi njeno tužilaštvo, olakša položaj u zamenu za novac.

Utvrđeno je da je osumnjičena Janeva za sebe nabavila nameštaj u vrednosti od 298.000 denara, rekao je Joveski.

Specijalnu tužiteljku za prisluškivane razgovre Janevu policija je danas uhapsila u Skoplju, a pretresene su njena kuća u Skoplju i kancelarija u Specijanom tužilaštvu i oduzet je službeni kompjuter.

U istrazi slučaja „Reket“, za iznudu su do sada bile osumnjičene samo dve osobe, Bojan Jovanovski, poznat kao Boki 13, i Zoran Milevski, koji su uhapšeni i pritvoreni 15. jula, na dan kada je pokrenuta istraga.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči Jovanovskog i Milevskog da su iznudili novac od Kamčeva, koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su mu, u zamenu za novac, nudili uticaj na javnog tužioca u cilju olakšavanja njegovog položaja.

Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po evra od prvobitno traženih osam miliona, a dogovorenih pet. Potom je početkom maja to prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je o tome najpre razgovarao sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

(Beta/N1, Foto: Printscreen YouTube Televizija 24)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga