Uhapšena ministarka u J. Koreji zbog crne liste umetnika

Optužbe za pravljenje "crnih listi", pojavile su se pošto su vlasti proširile istragu eksplozivnog političkog skandala koji je doveo do opoziva Park Geun Hje prošlog meseca

22. jan 2017

Južnokorejsko tužilaštvo je danas uhapsilo ministarku kulture Čo Jun Sun i bivšeg šefa kabineta opozvane predsednice Park, Kim Ku Čuna zbog optužbi da su pravili spiskove umetnika koji kritikuju vladu, kako bi im onemogućili da učestvuju u programima koje finansira država.

Oni su, sa još tri zvaničnika uhapšena ranije, navodno napravili listu od nekoliko hiljada „nepodobnih“ umetnika i drugih osoba iz sveta kulture. Optuženi su, izmedju ostalog, za zloupotrebu moći.

Optužbe za pravljenje „crnih listi“, pojavile su se pošto su vlasti proširile istragu eksplozivnog političkog skandala koji je doveo do opoziva Park Geun Hje prošlog meseca. Ustavni sud će doneti konačnu odluku o tome da li će i zvanično okončati mandat predsednice Park ili će je vratiti na funkciju.

Nekoliko sati nakon hapšenja, Čo je podnela ostavku, što je prihvatio premijer koji od opoziva Parkove obavlja i predsedničke dužnosti.

Parkovu su tokom mandata optuživali da pokušava da uguši slobodu govora i prava radnika. Na „crnoj listi“ su navodno i režiser filma „Oldboy“ Park Čan Vuk i pesnik Ko Un koga smatraju jednim od kandidata za Nobelovu nagradu. Južnokorejski poslanici su u decembru Park Geun Hje, zbog optužbi da je omogućila svojoj savetnici i prijateljici, takodje uhapšenoj, Čoi Su Sil da se meša u državne poslove i da koristi svoj uticaj i primora kompanije da doniraju milione dolara dvema fondacijama koje je kontrolisala.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga