Uhapšen Ratko Mladić

Predsednik Srbije na vanrednoj konferenciji za štampu potvrdio da je u prepodnevnim satima uhapšen Ratko Mladić.

26. maj 2011

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić na vanrednoj konferenciji za štampu potvrdio da je u prepodnevnim satima uhapšen najtraženiji haški optuženik Ratko Mladić. On je čestitao bezbednosnim službama na obavljenom zadatku i najavio da je proces ekstradicije u toku.
„U ime republike Srbije obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano BIA-a i služba za otkrivanje ratnih zločina. Ovim hapšenjem Srbija je skinula veliku ljagu sa sebe,“ rekao je Tadić.
Na pitanje novinara da li je koincidencija da je hapšenje usledilo baš posle kritike Serža Bramerca, Tadić je odgovorio da su ovom akcijom pale su u vodu sve kritike na račun bezbednosnih snaga Srbije.

„Nismo pravili kalkulacije, jer smo stvarno verovali da ovo radimo zbog naših ljudi, zbog Srbije, i to je kristalno jasno“, rekao je Tadić.

„Ovim se Srbija ptribližava kraju saradnje sa Haškim tribunalom, mi ne zaboravljamo da treba da završimo i privođenje pravdi Gorana Hadžića, ali istraga ko je sve pomagao Ratku Mladiću će se nastaviti. Svi koji su to činili će biti procesuirani, bilo da su radili u državnim strukturama ili ne“, rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije izjavio je da su današnjim hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića Srbiji „otvorena vrata“ ka Evropskoj uniji. Tadić je  rekao da je Mladić uhapšen na teritoriji Srbije, ali nije želeo da iznosi detalje akcije, rekavši da će to saopštiti bezbednosne službe.

Rekao je i da je proces ekstradicije Mladića Hagu počeo čim je on uhapšen, a da od pravosudnih institucija i postupka u Srbiji zavisi kada će Mladić biti transferisan u Hag.

Predsednik Srbije je rekao i da su Mladićevim hapšenjem „pale u vodu“ kritičke tačke u izvesstaju glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca, koje se odnose na saradnju Srbije sa Tribunalom. Ocenio je i da je danas „okončan težak period istorije“, da je skinuta ljaga sa Srbije i pripadnika njenog naroda.

Prethodno je informaciju o hapšenju Mladića objavio hrvatski Jutarnji list.
Hapšenje je navodno usledilo nakon dojave da Komadić raspolaže nekim identifikacijskim oznakama Ratka Mladića kojem je i fizički vrlo sličan, objavio je Jutarnji list.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga