Uhapšen navodni čuvar iz Auschwitza

Uhapšeni 93-godišnji Hans Lipschis je četvrti na listi najtraženijih nacista Simon Wiesenthal Centra

06. maj 2013

Bivši, navodni nacistički čuvar koncentracionog logora Auschwitz uhapšen je u Njemačkoj, objavilo je u ponedjeljak državno tužilaštvo u Stuttgartu.

„Kriminalistička policija Baden-Wurtemberga na temelju naloga državnog odvjetništva Stuttgarta privela je bivšeg djelatnika koncentracionog logora Auschwitza koji je bio čuvar od jeseni 1941. do zatvaranja logora 1945. i osumnjičen je za sudjelovanje u ubistvima“, piše državno tužilaštvo u saopćenju.

Hans Lipschis je 93-godišnjak koji je četvrti na listi najtraženijih nacista Simon Wiesenthal Centra, a rekao je da je bio samo kuhar, te da još nije optužen za bilo kakav zločin.

Istraga vlasti

Lipschis je od nedavno pod istragom njemačkih vlasti. Tužioci ukazuju na potrebu ponovnog tumačenja krivičnog prava poslije osude Demjanjuka u martu 2011. godine.

On je proglašen krivim za pomoć u ubijanju oko 28.000 Jevreja, dok je radio kao čuvar u logoru Sobibor u okupiranoj Poljskoj.

Njegov slučaj mogao bi pomoći u sprječavanju da se potencijalni optuženici kriju iza argumenta da su samo slušali naredbe.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga