Uhapšen načelnik novosadskih Robnih rezervi

Privedeno pet osoba u Somboru i Novom Sadu zbog sumnje da su oštetili državu za 5,5 miliona evra

22. nov 2013

Pripadnici kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, priveli su pet osoba u Somboru i Novom Sadu, zbog sumnje da su malverzacijama prilikom skladištenja merkantilne pšenice i kukuruza za robne rezerve oštetili državu za 5,5 miliona evra.

Među osumnjičenima su načelnik centra Robnih rezervi u Novom Sadu Mihailo U, šef Odseka za prehrambene proizvode u Robnim rezervama Jelena D, sudski veštak Staša S, kao i Siniša K. i Angelina S. iz „Jugoinspekta“, prenosi RTS. Njima je određeno zadržavanje do 48 sati. Policija traga za Brankom i Gordanom M. iz Sombora.

Osumnjičeni Branko i Gordana M. su, od 2005. do 2013. godine, bili ovlašćeni skladištari robnih rezervi za oko 20.000 tona merkantilnog kukuruza i pšenice, iako su njihovi kapaciteti za skladištenje bili 3.360 tona žitarica, saopštila je policija. Kako se navodi, prilikom ugovaranja sa Direkcijom za robne rezerve, oni su priložili falsifikovanu dokumentaciju, koju su im izdali Siniša K. i Angelina S. iz „Jugoinspekta“ Novi Sad.

Mihailo U. je dao saglasnost za te ugovore, iako je znao da količina poverenog žita skladištarima „Gradska pekara“ i „1. oktobar“ iz Sombora prevazilaze njihove skladišne kapacitete, dodaje se u saopštenju. Oni se sumnjiče da su, na taj način, „Gradskoj pekari“ i „1. oktobru“ protivpravno pribavili 5,5 hiljada evra.

Poljoprivredni inspektori utvrdili su, sredinom juna, da je u 19 skladišta robnih rezervi manje pšenice i kukuruza nego što je bilo smešteno u silose. Kako je tada rekao ministar trgovine Rasim Ljajić, tom krađom država je oštećena za oko 20 miliona evra.Kako je ranije 021 ranije pisao, u 19 silosa uočen je manjak od oko 80.000 tona pšenice i kukuruza. Ministar poljoprivrede Goran Knežević najavio je tada da postoji mogućnost oduzimanja licenci pojedinim javnim skladištima.

Radna grupa za vanredno utvrđivanje stanja zaliha pšenice i kukuruza kod ovlašćenih skladištara Republičke direkcije za robne rezerve ustanovila je da u 17 silosa, od 77 kontrolisanih, uopšte nema ili nedostaju velike količine pšenice i kukuruza, a u još dva su uočene nepravilnosti u skladištenju.

(021/agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga