Uhapšen Josip Boljkovac

Nekadašnji partizanski oficir, potom visoki socijalistički funkcioner i prvi ministar unutrašnjih poslova nezavisne Hrvatske Josip Boljkovac, izraziti antifašista, uhapšen zbog navodnih zločina iz 1945. godine. Da li je to u sklopu predizborne kampanje u susednoj državi?

02. nov 2011

Prvi ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Josip Boljkovac uhapšen je jutros u Karlovcu zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovišta u Dugoj Resi u maju 1945. godine.

Slučaj Josipa Boljkovca vezano uz istražne radnje ratnog zločina tokom i nakon Drugog svjetskog rata prebačen je na Županijski sud u Zagrebu.

Kako je Hini kazala glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu sutkinja Alenka Laptalo, 24. oktobra taj je slučaj prepušten zagrebačkom sudu kao mesno nadležnom. Pojasnila je da je prema novom Zakonu o kaznenom postupku karlovački Županijski sud izgubio ovlašćenja za istraživanje ratnih zločina, budući da su tu funkciju preuzela samo četiri suda u Republici Hrvatskoj – u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Istraga protiv Boljkovca, Josipa Manolića i Rade Bulata traje već godinama, protiv nekih od njih, naprimer Bulata, i pre su neka udruženja podizala krivične prijave za ratni zločin, ali do danas se ništa konkretno nije dogodilo.

Kako saznaje riječki Novi list, u Vukovoj Gorici trebao bi da počne pretres Boljkovčeve kuće, a braniće ga advokat Ante Nobilo. Nobilo je rekao da mu je poznato samo da je njegov branjenik osumnjičen za ratni zločin, ali da ne zna što mu se tačno stavlja na teret. „Očekujem da će to saznati do kraja dana“, rekao je Nobilo.

Priča o tome da je prvi ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske pod istragom zbog zločina počinjenih posle Drugog svjetskog rata, te da mu preti čak i hapšenje pojavila se u medijima krajem avgusta ove godine. I direktor hrvatske policije Oliver Grbić potvrdio je tada da je pri kraju policijska istraga navodnog ratnog zločina u logoru Dubovec pored Karlovca posle Drugog svetskog rata, ali tada nije potvrdio medijska nagađanja da će Boljkovac biti uhapšen pod sumnjom da je odgovoran za te događaje, ali nije to ni demantovao.

Boljkovac je autor memoarske knjige „Istina mora izaći van“, koja je uzburkala duhove na prostoru cele bivše SFRJ, a posebno u Hrvatskoj. U knjizi, koja je objavljena 2009. godine, on između ostalog govori i o kriminalnim aktivnostima HDZ-a tokom devedesetih.

Mesić: Hapse antifašiste

„Vest o hapšenju Josipa Boljkovca, dokazanog antifašiste i prvog ministra unutrašnjih poslova Republike Hrvatske nije me preterano iznenadila. Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko u više je navrata davao izjave koje nisu ostavljale prostora sumnji u kojem će se smeru kretati njegove aktivnosti“, stoji u saopštenju kojeg je medijima poslao bivši hrvatskih predsednik Stjepan Mesić.

No, isto tako dodaje da ga je ta vest „u neku ruku šokirala“.

„Ovo hapšenje pokazuje do koje su mere spremne ići snage koje nameću obračun s antifašistima pod krinkom razjašnjavanja onoga što zovu komunističkim zločinima“, piše u saopštenju.

Teško se oteti utisku o u najmanju ruku sumnjivoj objektivnosti ministarstva i njegovog prvog čoveka u svetlu njegove poznate izjave da ga vređa ako mu se kaže da je antifašista i manje poznate činjenice da je u njegovo vreme u zgradi Ministarstva uklonjena ploča s imenima poginulih u borbama s tzv. križarima ustaškim terorističkim skupinama nakon Drugog svetskog rata, zaključuje Mesić.

(www.tportal.hr/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga