Uhapšen iranski pevač i više zaposlenih na internet sajtu

Iranske muzičke grupe ne mogu da snimaju niti da izdaju diskove bez odobrenja vlasti.

04. dec 2013

Iranske vlasti uhapsile su popularnog pop pevača i više zaposlenih na jednom internet sajtu, javljaju danas iranski mediji.

General Masud Zahedian, šef policije za moral, potvrdio je hapšenje pevača Amira Tatalua (30) i precizirao da je on „predat pravosuđu“, piše iranski dnevnik Etemad.

„Televizija i ministarstvo kulture rukovode aktivnostima tih umetnika i ilegalni muzičari moraju da obustave svoj rad i uđu u zakonske okvire“, dodao je Zahedian, a prenosi agencija Isna.

Prema listu Etemad, pevač je uhapšen zbog pitanja „vezanih za bezbednost“.

Veliki broj poruka podrške objavljen je na stranici Fejsbuka posvećenoj pevaču, a koja ima 570.000 fanova.

Iranske muzičke grupe ne mogu da snimaju niti da izdaju diskove bez odobrenja vlasti. Na udaru vlasti su posebno iranski muzičari čija se muzika emituje na satelitskim kanalima iz inostranstva.

Agencija Fars je javila da je u Keramu, na jugu zemlje, uhapšeno više zaposlenih na internet sajtu Oranž zbog, kako je navedeno, „veza sa strancima u okviru složene mreže …. i zbog prekršaja“.

Novi iranski predsednik Hasan Rohani koji je u junu izabran uz podršku reformatora i umerene struje, obećao je više slobode, ali se suočava sa otporom konzervativaca koji kontrolišu organe vlasti.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga