Uhapšen i Predrag Bubalo

Hapšenje je najavljeno u beogradskim medijima. U pitanju je slučaj "Luka Beograd"

14. juna 2013

Policija privela bivšeg ministra za privredu Predraga Bubala, nekadašnjeg direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića i još šest osoba.

Oni se terete da za malverzacije u vezi s privatizacijom Luke Beograd. Akciju privođenja sproveli su pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije (UKP).

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom položaja oštetili budžet za najmanje 5,7 miliona evra. Luka Beograd je 2005. godine prodata firmi Vorld fin iz Luksemburga čiji su vlasnici Miroslav Mišković i Milan Beko.

I ovo hapšenje, kao i neka prethodna, najavljeno je u nekim beogradskim medijima.

Bivši ministar za privredu i privatizaciju Predrag Bubalo saslušan je u januaru u policiji povodom privatizacije Luke Beograd.

Da podsetimo, Savet za borbu protiv korupcije još 14. maja 2010. je podneo krivičnu prijavu protiv 17 osoba zbog sumnje da su tokom 2005. u nezakonitom postupku preuzimanja akcija “Luke Beograd” državi naneli štetu od najmanje 21 milion evra. Među tim osobama su i Milan Beko i Predrag Bubalo.

Beko je 29. januara 6 sati saslušavan u Upravi kriminalističke policije u svojstvu građanina, u vezi sa privatizacijom Luke Beograd.

Savet za borbu protiv korupcije je još 2008. naveo da je sve što se dešavalo u načinu prodaje Luke Beograd upućivalo na korupciju velikih razmera i da su tom transakcijom oštećeni ne samo budžet Srbije i bivši akcionari, već i svi poreski obveznici, jer je ona obavljena tako što je uzeta stara knjigodstvena vrednost, dva i po puta manaa od aktuelne.

Luka Beograd privatizovana je 2005. godine u vreme premijera Vojislava Koštunice, u čijoj vladi je Predrag Bubalo bio ministar za privredu i privatizaciju ispred Demokratske stranke Srbije.

Septembra 2005. godine 40 odsto akcija Luke Beograd, koje su bile u vlasništvu Akcijskog fonda i PIO fonda, prodate su firmi Vorldfin iz Luksemburga, a zatim su otkupljene i preostale akcije koje su bile u rukama malih akcionara. Iza Vorldfina su u trenutku kupovine Luke stajali Milan Beko i Miroslav Mišković.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga