- Autonomija - https://www.autonomija.info -

TADIĆ: BIA uhapsila Hadžića

Predsednik Srbije Boris Tadić, na vanrednoj konferenciji za novinare, potvrdio da je Goran Hadžić uhapšen na Fruškoj gori u 08.24 a da je hapšenje izvršila BIA. Tadić je demantovao da je Hadžić uhapšen u blizini sela Krušedol gde se nalaze istoimeni manastir i jedan vojni objekat.

 – Ne želim da se institucije crkve i vojske dovode u bilo kakvu vezu sa ovim hapšenjem – rekao je Tadić.

Radio 021 prenosi da je Goran Hadžić uhapšen u svoj vikendici u blizini manastira Krušedol. Njegov sin Srećko Hadžić nije želeo da daje izjave dok ne čuje Borisa Tadića i zvaničnu potvrdu da je njegov otac uhapšen.

Tadić je izjavio da je Srbija završila najteža poglavlja u saradnji sa Hagom, i da će nastaviti da ispunjava međunarodne obaveze.

Rekao je da odmah na početku želi da demantuje informacije koje su se pojavile da je Srbija znala gde se skrivao Goran Hadžić.

„Hapšenje Gorana Hadžića bila je naša obaveza i mi smo to uradili“, poručio je Tadić.

On je podsetio da je od formiranja Nacionalnog saveta za nacionalnu bezbednost saradnja s hagom kada je reč o haopšenjima begunaca, veoma poboljšana.

„Saradnja s Hagom bila je problem za Srbiju u saradnji sa međunarodnom zajednice. Nakon formiranja Saveta za Nacionalnu bezbednost, uhapšeni su Karadžić, Mladić i Hadžić i uspostavljena je metodologija i istražni postupak koji je dao vidljiv i konkretan rezultat. Iza Nacionalnog saveta radio je Akcioni tim, ovom prilikom želim da im čestitam kao i BIA koja je izvršila hapšenje“, kazao je Tadić.

„Nakon hapšneja Mladića, u delu javnosti osvanule su informacije da je Srbija krila Mladića, još jednom kažem da je to bilo neistinito i želim da predupredim sve informacije, jer vidim da se već sada pojavilo da je Srbija znala gde se Hadžić nalazi“, poručio je on.

Odgovarajući na pitanja novinara, Tadić je rekao da je istraga o skrivanju Hadžića u toku i da očekuje da će se otkriti gde se on skrivao za sedam godina i ko mu je u tome pomagao.

Medijsko interesovanje za današnju vanrednu konferenciju za novinare je veliko, i njoj prisustvuju brojni novinari iz sveta i i iz SRbije.

Podsetimo, nakon hapšenja ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića, 26. maja u Srbiji, Goran Hadžić ostao je jedini haški begunac čije izručenje Hagu se zahtevalo od Srbije.

Poslednjih dana u javnosti su se čule vesti da je Hadžić uhapšen ali je to ubrzo iz državnog vrha demantovano, uz uveravanja da se intenzivno radi na hapšenju poslednjeg haškog begunca kao i da su sve aktivnosti države usmerene na njegovo pronalaženja.

Advokat Toma Fila kaže za B92 da će procedura njegovog izručenja Haškom tribunalu teći kao i u slučaju Ratka Mladića, odnosno prvo sledi identifikacija uhapšenog u pritvorskoj jedinici, zatim upoznavanje s procedurom i optužnicom, a nakon što sudsko veće donese odluku o njegovom izrućenju, Hadžić može krenuti put Haga.

Ko je Goran Hadžić
Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Haško tužilaštvo navodi da je Hadžić imao efektivnu kontrolu nad pripadnicima srpske milicije i srpske nacionalne bezbednosti u bivšoj SAO Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu, koje se zajedno sa TO, bivšom JNA i paravojnim formacijama Vojislava Šešelja i Željka Ražnatovića iz Srbije smatraju odgovornim za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj.

Goran Hadžić tereti se za progon nesrba na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za pokušaj istrebljenja i ubistva „više stotina Hrvata i nesrba“, za prisilno zatvaranje i zlostavljanje logoraša u kampovima u Dalju, Erdutu u Hrvatskoj kao i u Begejcima, Stajićevu i Sremskoj Mitrovici u Srbiji, te za uništavanje i pljačku imovine nesrpskog stanovništva u Istočnoj Slavoniji.

(B92, Radio 021)

Podelite ovu stranicu!