Uhapšen bivši zvaničnik UN-a zbog mita

John Ashe, bivši predsjedavajući Generalne skupštine UN-a, uhapšen pod sumnjom da je uzeo više od milion dolara mita

06. okt 2015

Ambasador karipske otočke države Antigva i Barbuda pri Ujedinjenim narodima John Ashe, koji je bio predsjedavajući Generalne skupštine UN-a od septembra 2013. godine tokom jednogodišnjeg mandata, uhapšen je pod sumnjom da je dobio više od milion dolara mita.

Kako prenose agencije, on je optužen da je uzeo 1,3 miliona dolara mita od kineskog biznismena identificiranog kao David Ng, između ostalog da bi lobirao za projekat izgradnje Konferencijskog centra UN-a u kineskoj oblasti Makao.

Ng je uhapšen i zatvoren u New Yorku prošlog mjeseca zbog pokušaja unošenja 4,5 miliona dolara u kešu u SAD tokom dvije godine, navodi AFP.

Prema dokumentima njujorškog tužioca, Ashe je primio mito od Nga i još četiri osobe od 2011. do decembra 2014. godine.

Između ostalog, prihvatio je preko pola miliona dolara od kineskog biznismena koji je htio da gradi centar UN-a u Makau, i zauzvrat predao zahtjev generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu u kojem se navodi da postoji potreba za izgradnjom centra vrijednog milijarde dolara.

Američke vlasti ukupno su uhapsile šest osoba koje su, kako se pretpostavlja, učestvovale u velikoj korupcijskoj aferi.

Novac koristio za porodična putovanja

Tužilac je rekao da „ne bi bio začuđen ako još neki ljudi budu optuženi“.

Reuters navodi da su Ng i njegov pomoćnik Jeff Yin uhapšeni pod drugim optužbama, kao i da je osumnjičen i zamjenik ambasadora Dominikanske Republike u UN-u, Francis Lorenzo.

Uhapšeni su i naturalizirani američki državljani Sheri Yan i Heidi Park, koji su učesnici korupcijske sheme, prenio je AP.

Prema navodima tužioca, novac od mita Ashe je koristio za porodično putovanje u New Orleans i odsjedanje u hotelu u kojem prenoćište košta 850 dolara, za kupovinu luksuznog automobila i satova marke Rolex, za otplaćivanja kredita za kuću i izgradnju košarkaškog terena ispred kuće u New Yorku za ukupno 30.000 dolara.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izrazio je šok zbog optužbi protiv Ashea.

„Generalni sekretar je šokiran i duboko uznemiren poslije vijesti o optužbama na račun Ashea, što udara na integritet UN-a“, rekao je Banov glasnogovornik, naglašavajući da „korupcija nije uobičajena u UN-u“.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga