Sindikat: RTV žrtve batinaša proglasio krivcima, hitno sankcionisati odgovorne za huškanje na nasilje

" RTV je ušao i u izuzetno opasnu kampanju širenja lažnih vesti, govora mržnje i izazivanja tenzija u društvu"

13. juna 2019

Granski sindikat kulture i medija “Nezavisnost” najoštrije je osudio izveštavanje portala Radio-televizije Vojvodine (RTV) o protestu solidarnosti održanom u utorak, 11. juna 2019. godine, u Novom Sadu zbog prebijanja trojice studenata Univerziteta u Novom Sadu, ocenivši ga kao “neprofesionalno, neetičko i sramno”, te zatražio da odgovorni za to budu odmah sankcionisani.

“Web portal pokrajinskog javnog servisa koji finanasiraju građani objavio je skandalozan tekst o ovom protestu u kojem je bez ikakvog dokaza i provera preneo tabloidni pamflet u kojem se studenti koji su bili žrtve batinaša, kao i pojedine javne ličnosti optužuju za ‘veliku prevaru’”, ističe se u saopštenju sindikata.

Navodi se da su u izveštaju sa naslovom “Protest studenata u znak solidarnosti”, objavljenom na portalu JMU Radio-televizije Vojvodine 11. juna 2019. godine, na linku http://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/protest-studenata-u-znak-solidarnosti_1024939.html, ispod podnaslova “Tuču huligana opozicija pokušala da predstavi kao napad na opoziciju”, “iznete ozbiljne optužbei i uvrede na račun prebijenih studenata i nekoliko javnih ličnosti, a zbog njihovog društvenog ili političkog aktivizma koji nije po meri aktuelne vlast”.

“Takav nivo izveštavanja ne samo da predstavlja kršenje novinarskog kodeksa i pravila profesije, već i Zakona o javnim medijskim servisima i krivičnih propisa. Međutim, paušalnim i smišljenim javnim blaćenjem pojedinih javnih ličnosti, pa i samih žrtava, RTV je ušao i u izuzetno opasnu kampanju širenja lažnih vesti, govora mržnje i izazivanja tenzija u društvu koje bi mogle da imaju nesagledive posledice”, upozorava ovaj sindikat.

Članovi UGS Nezavisnost zaposleni u RTV pozvali su rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine da se hitno oglasi “o ovom opasnom incidentu u pokrajinskoim javnom servisu”, te sankcionišu odgovorne za taj besramni čin i javno se izvine javnosti i građanima koji finansiraju ovaj medij.

“To je njihova obaveza prema javnosti, ali i prema zakonima ove zemlje. Svako ignorisanje te obaveze, značilo bi da stoje iza uređivačke politike čiji cilj je podsticanje nasilja u društvu”, poručuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga