Ugroženi prinosi kukuruza zbog suše

U junu je temperatura bila za 3,3 stepena veća od višegodišnjeg proseka, a količina padavina bila je tri puta manja

06. jula 2012

Suša i visoke temperature negativno utiču na zasade kukuruza u Srbiji, što će rezultovati lošim prinosima ove poljoprivredne kulture, izavio je danas rukovodilac Odeljenja za kukuruz u Insitutu za ratarstvo i povrtarstvo Dorđe Jocković.

Jocković je agenciji Beta rekao da u ovoj godini imamo jako lošu vremensku situaciju, što je trajno oštetilo mnoge biljke i ugrozilo normalnu oplodnju kukuruza, tako da će i rod u ovoj godini biti vrlo skroman.

“Imali smo jako malo zimskih padavina, jer je od oktobra do marta palo za 30 odsto manje padavina od višegodišnjeg proseka. U junu je temperatura bila za 3,3 stepena veća od višegodišnjeg proseka, a količina padavina bila je tri puta manja”, rekao je Jocković.

Dodao je da smo, pored izuzetno visoke temperature i izuzetno malo padavina, poslednjih dana imali i snažan vetar koji je isušio i to malo vlage u zemljištu, tako da se posledice jasno vide na kukuruzu.

“Ovakvih njiva, nažalost, ima, pogotovo u centralnoj i južnoj Srbiji, ali i u Vojvodini, gde je donje lišće potpuno odumrlo i ako i dođe do kiše ovi listovi su izgubljeni za formiranje konačnog prinosa“, rekao je Jocković.

Prema njegovim rečima, situacija je ista u čitavom regionu jugoistočne i srednje Evrope, pa čak i na globalnom nivou, tako da će biti vrlo skroman rod.

“Koliko će on biti skroman, zavisiće od narednog perioda, ali je već sada izvesno da će biti veliki broj jalovih biljaka i da će biti loša oplodnja, jer su biljke sada u jednom od najkritičnijih perioda za formiranje konačnog prinosa. Sve zajedno, jako je loša situacija i ne možemo se nadati dobrim prinosima u ovoj godini”, rekao je Jocković.

U Srbiji je ove godine kukuruz posejan na površinama od oko 1,3 miliona hektara.

Prošle godine u Srbiji je posejano oko 1,25 miliona hektara pod kukuruzom, a prosečan prinos zbog suše iznosio je oko 4,5 tona po hektaru. Pre dve godine prinos kukurza u Srbiji bio je šest tona po hektaru.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga