Slovenija traži objašnjenje od Hrvatske

Slovenija i Hrvatska ponovo su se našle pred problemom koji bi mogao da ugrozi ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora za ulazak u EU, piše slovenački portal 24.ur

03. maja 2012

Slovenija i Hrvatska ponovo su se našle pred problemom koji bi mogao da ugrozi ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora za ulazak u EU, piše slovenački portal 24.ur. Razlog je odluka hrvatske Vlade da podrži nastavljanje sudskih postupaka protiv slovenačke Ljubljanske banke.

Hrvatska Vlada, za sada, ne daje objašnjenja ove odluke koju je donela 19. aprila na zatvorenoj sednici, dok Slovenija takvo ponašanje vidi kao kršenje obaveza koje je usvojila prethodna hrvatska vlada koju je vodila Jadranka Kosor.

Slovenija smatra da se radi o kršenju dogovora o rešavanju problema hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci, jer je Vlada Jadranke Kosor tada promenila stav i složila se sa tim da se taj problem uključi u pregovore o nasleđu bivše Jugoslavije i više ne bude tretiran kao spor između banke i njenih stranaka.

Zbog toga je Slovenija o tome obavestila EU, a mediji dodaju da Slovenija već ima podršku nekih članica EU.

Ukoliko se Hrvatska ne bude držala dogovora i bezuslovno ispunila ono šta je obećala, Hrvatskoj ponovo prete problemi, ovaj put mnogo ozbiljniji no što je to bilo u slučaju ribolovno-ekološke zone, dodaju mediji.

(Šumadija Press)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga