- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ugrožena građa Arhiva Vojvodine

Arhivska građa koja se drži u zgradi Arhiva Vojvodine moga bi biti ozbiljno ugrožena, ukoliko se hitno ne reši problem sa električnim instalacijama, upozorio je danas direktor Arhiva Stevan Rajčević.

Rajčević je tokom razgovora sa potpredsednikom Vlade Vojvodine Slavišom Grujićem rekao da je za popravku instalacija i ugradnju adekvatne protivpožarne opreme potrebno oko 50 miliona dinara, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za informisanje.

“Sve veći priliv arhivske građe diktirao je i potrebu da se on preseli u ovu zgradu, opremljenu savremenom opremom i odgovarajućim uslovima za obradu i korišćenje arhivske građe, ali su problemi nastali sa električnim instalacijama”, rekao je Rajčević.

Slaviš Grujić je ocenio da je nedopustivo da Arhiv Vojvodine, koji svedoči o nacionalnom i kulturnom identitetu, istorijskoj i pravnoj zasnovanosti državnog postojanja, propada i dodao da će Pokrajina učiniti sve da se ovi problemi reše.

Najavio je da će Pokrajina konkurisati za sredstva kod Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine i da će sagledati mogućnosti da neki od evropskih predpristupnih fondova učestvuje u ovom projektu.

“Problem sa električnom instalacijom i protivpožarnim aparatima u Arhivu Vojvodine ne sme da postoje”, kazao je Grujić i dodao da se bez rešavanja ovih problema ne može adekvatno ni čuvati arhivska građa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!