Ugroženi bezbednost i miran život Vojvođana

Reakcije na paljenje zastave Vojvodine u izvedbi profašističke organizacije "Naši"

15. jan 2013

Vojvođanski odbori Demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove i Vojvođanski građanski centar najoštrije su danas osudili najnovije izlive ekstremizma u Novom Sadu aktivista SNP Naši.

DS je u saopštenju za javnost naveo da spaljivanje zastave Vojvodine i isticanje liste za “odstrel” u trenucima duboke ekonomske krize dodatno ugrožava bezbednost i miran život građana Vojvodine.

Demokrate su apelovali na sve činioce društvenog i političkog života, ali i nadležne institucije da aktivno uzmu učešće u stabilizaciji prilika i smanjivanju tenzija.

“S obzirom na to da su počinioci spaljivanja zastava Vojvodine ispred prostorija Lige socijaldemokrata Vojvodine poznati, očekujemo da će nadležni organi reagovati i sankcionisati ovaj pokušaj narušavanja bezbednosti i mira”, piše u saopštenju.

SPO je u saopštenju za javnost ocenio da spisak “antisrpskih medija i nevladinih organizacija” koji su istakli aktivisti SNP “Naši” “predstavlja povampirenje fašizma, protiv kojeg se SPO uvek borio”.

“SPO će se dosledno suprotstaviti svakoj vrsti ekstremizma koja ima za cilj da uništi dobre međunacionalne odnose u pokrajini. Uništavanje obeležja pokrajine trenutno je moguće sankcionisati samo kao uništavanje državne imovine, što je omalovažavanje svih građana Vojvodine, a uništavanjem simbola, Vojvodina se na neki način isključuje iz države Srbije”, navodi se u saopštenju.

Stranka je izrazila zabrinutost zbog spiskova nepodobnih medija i organizacija jer se time opet stvara atmosfera podele na “izdajnike” i “patriote” u kojoj su ljudi sa drugačijim mišljenjem izloženi svakoj vrsti progona.

“SPO je ubeđen da tolerisanje ovakvih pojava uznemirava većinu građana Novog Sada i da stanovništvo ima pravo na detaljne odgovore od nadležnih, šta je urađeno kako bi se ovakvi nemili, zastrašujući i zabrinjavajući događaji zaustavili”, piše u saopštenju.

Vojvođanski građanski centar upozorio je na opasnost činjenice da se opet pojavljuju spiskovi organizacija, medija i pojedinaca koji se etiketiraju kao strani agenti, i zbog toga zatražio da im se zabrani rad i ograniče ustavom zagarantovana prava.

“Ovi spiskovi se mogu posmatrati kao liste za odstrel i zato pored izostajanja reakcije nadležnih državnih organa, najviše zabrinjava nastali muk u ostatku civilnog sektora”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je bliska istorija ove države više nego dovoljna opomena s obzirom na činjenicu da su, ne tako davno, postojali spiskovi na kojima su se nalazile organizacije i pojedinci koji su dobijali slične etikete i čija je bezbednost tim činom bila opasno narušena.

“Pozivamo državu i odgovorne institucije da reaguju u slučaju novih spiskova organizacija i pojedinaca, kao i u slučaju paljenja zastave Vojvodine”, piše u saopštenju.

Cvijan: Nove okolnosti za zabranu „Naših“

Čak su se i naprednjaci oglasili, doduše kroz člana predsedništva Vladimira Cvijana.

Spaljivanje zastave AP Vojvodine može dovesti do ponovnog pokretanja postupka za zabranu SNP „NašI“, utvrdio je Vladimir Cvijan, član predsedništva SNS, za beogradski „Danas“.

Član Predsedništva SNS Vladimir Cvijan tvrdi da postoje “nove okolnosti” zbog kojih je moguće da se ponovo pokrene inicijativa pred Ustavnim sudom Srbije za zabranu SNP “Naši”.

Vladimir Cvijan, predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine i član Predsedništva vladajuće SNS, izjavio je da postoje “nove okolnosti” zbog kojih je moguće da se ponovo pokrene inicijativa pred Ustavnim sudom Srbije za zabranu organizacije SNP “Naši“.

Prema njegovom mišljenju, NVO, mediji i privatna lica mogu na “legalan i međunarodno priznat” način ponovo da se obrate UŠ.

U nove okolnosti kao povodu za obraćanje Ustavnom sudom spadaju “aktivnosti” pomenutog ekstremističkog udruženja – spaljivanje zvanične zastave AP Vojvodine i lepljenje uličnih plakata sa spiskovima “antisrpskih” medija i nevladinih organizacija.

Aktivisti SNP “Naši”, koji su nedavno na internetu objavili “crne liste” nevladinih organizacija i medija, tražili su hapšenje uglednog intelektualca Ivana Vejvode, a sinoć su nastavili s nasilnim ponašanjem, tako što su ispred prostorija Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu spalili zastavu Vojvodine, koju su nazvali “Čankova krpa”, a njene ostatke okačili su na vrata LSV “kao novogodišnju čestitku”.

Ovo, inače, nije prvi slučaj da su “Naši” zapalili zastavu pokrajine. To su činili i prošle godine u Zrenjaninu, Novom Sadu i Bačkoj Palanci. Državni organi ni tada nisu reagovali, a nisu se oglasile ni stranke aktuelne vladajuće koalicije.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga