Ugrožen opstanak FEF Palić

Pokrajinski sekretarijat za kulturu je ove godine odvojio "nikad manja sredstva"

15. juna 2017

Festival evropskog filma Palić biće održan od 15. do 21. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, ali uz velike probleme sa budžetom za svoje 24. izdanje, što ugrožava opstanak te jedinstvene filmske manifestacije koja je osnovana u teško vreme početkom 90-ih godina i postepeno, uz mnogo truda, entuzijazma i dobrih ideja organizatora, izrasla do respektabilnog festivala na regionalnom, pa i evropskom okviru.

Jedan od osnivača i dugogodišnji direktor FEF Palić Radoslav Zelenović ukazao je da je u 25 godina dugoj istoriji tog festivala “bilo mnogo teških trenutaka”, ali da je ovogodišnji Festival “doveden ozbiljno u pitanje”.

Zelenović je podsetio da je pre desetak godina FEF Palić operisao sumom od više od 400.000 evra, a da sada ima problem da obezbedi čak i budžet od 150.000 evra.

Zelenović je precizirao da pre svega misli na “Pokrajinski sekretarijat za kulturu (Vojvodine) koji je ove godine odvojio nikad manja sredstva”, za razliku od Republike i Grada Subotice, koji “nisu smanjivali dodeljena sredstva u odnosu na prošlu godinu, ali što je opet u odnosu na pomenutu 2008. značajno manje”.

“Svima su nam puna usta Evrope, a kada treba da promovišemo nešto što je proverena evropska vrednost, a Palićki festival već godinama to jeste, konačno pomoć koju smo prošle godine dobili od Evropske komisije govori u prilog tome – prava podrška izostaje. Svima nama je jako teško da govorimo o tom cilju odnosno da Festival zadržimo u gabaritima u kojima je bio. Pred organizatorima festivala je ogroman problem. Mi ćemo ga rešiti kako znamo i umemo. Ovde pre svega mislim da on ostane u istim okvirima u kojima je bio prošle godine”, naveo je Zelenović u pisanoj izjavi.

Glavni takmičarski program 24. FEF Palić biće održan, kao i do sada, na Letnjoj pozornici na Paliću, ciklus U fokusu predstaviće hrvatsku kinematografiju, a tu su i redovne programske celine: Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, omaži dobitnicima nagrada Aleksandar Lifka i Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters!, kao i prikazivanje odabranih filmova sa Palića u Beogradu.

Kako je najavio Zelenović, štedeće se na mnogim drugim stvarima, a najverovatnije će ove godine izostati važna i dragocena institucija – Festivalske novine.

“Biće takođe upitno da li ćemo moći da dovedemo na Festival neke zanimljive ljude koje smo planirali. Nije dobro, zbog toga što je iduće godine 25 godina od kako postoji Festival, koji je u mnogo navrata pokazao i dokazao da je potreban Gradu Subotici, da nažalost bude ukinuta jedna selekcija koja je pokazala odlične razultate, a to je program Klasici na trgu. Festival je bio poznat i po muzičkom programu i drugim sadržajima. Svega toga moramo da se lišimo da bismo zadržali onu suštinu odnosno glavne selekcije”, naveo je Zelenović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke.

Prema rečima Zelenovića, 24. FEF Palić biće održan u obliku u kakvom ga poznaju i gledaoci i kritičari, i svi ostali, ali je “ozbiljno pitanje da li to treba raditi u takvim uslovima”.

“Mi koji smo u Festivalu, takvo pitanje sebi ne možemo da postavimo posle 25 godina, ali je zato to pitanje za one druge. Da li stvarno misle da tako treba da se odnose prema Festivalu, prema jednoj ozbiljnoj evropskoj tekovini? Prema nečemu što traje 25 godina i što je kao vrednost provereno i u našim i u evropskim okvirima”, zaključio je Zelenović.

Palićki festival prikazao je 2016. godine više od 100 filma u 13 programskih celina, ugostivši brojne autore i članove filmskih ekipa, među kojima su bili i Ulrih Zajdl, Kristijan Munđiu, Slobodan Šijan i Karpo Aćimović Godina. Iako su organizatori izrazili tada zadovoljstvo programskim uspehom, ponovo su apelovali na nadležne da obezbede adekvatnu podršku toj jedinstvenoj filmskoj manifestaciji u regionu, koja već nekoliko godina dobija sve manje budžetskih sredstava.

Palićki festival dobio je 2016. godine od pokrajinskih vlasti svega tri miliona dinara, što je gotovo 70 odsto manje nego 2015. Od Grada Subotice dobijena su 4,4 miliona (1,5 milion manje nego 2015), a od Ministarstva kulture i informisanja Srbije devet miliona (milion manje nego 2015).

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga