Ugrađuje se potkrovlje TAKT-a

Zgrada će biti jedan od kulturnih centara Mađara iz Temerina

01. okt 2015

U dvorištu Seoske kuće u Temerinu, već više godina stoji likovni atelje TAKT-a koji i u polugotovom stanju može da primi likovne stvaraoce, keramičare, izlagače i učesnike raznih manifestacija. Ovih dana započela je ugradnja potkrovlja. Od predsednika TAKT-a Ištvana Adama saznali smo da će prema planovima u potkrovlju biti tri gostinske sobe, jedan magacin, mokri čvor, čajna kuhinja i studio. Preko lokalne samouprave, od pokrajinskog sekretarijata na konkursu su dobili milion i po dinara za ugradnju potkrovlja, jer kao civilno udruženje TAKT nije mogao konkurisati.

Prema računicama posao treba da se obavi za trideset dana: za to vreme treba da se zida, uradi izolacija i postave vrata i prozori, odnosno pločice, a treba postaviti i stepenište koji će voditi do potkrovlja. Od sredstava dobijenih za radove nije preostalo za krečenje i za postavljanje podne obloge, ali veći radovi će moći da se završe.

Ideja izgradnje kuće likovnih stvaraoca nije nova. Pre pet godina su od sredstava dobijenih od pokrajinskog Fonda za kapitalne investicije pripremljeni planovi, nakon toga je započeto kopanje temelja zgrade. Od lokalne samouprave dobili su sredstva za izgradnju zidova, nakon čega je usledila kraća pauza, da bi pre dve godine, takođe zahvaljujući konkursu dobili sredstva preko IPA-konkursa. Zahvaljujući ovim sredstvima, uspeli su u prizemlju da izgrade prostoriju za keramičare, galeriju, spomen sobu Šandora Ileša, magacin i mokri čvor. Ugradnja potkrovlja je veoma važan zadatak jer se gosti mogu primati samo ako imaju mesto za noćenje. Građani okupljeni oko TAKT-a se nadaju da će dogodine, takođe zahvaljujući donacijama moći da postave i nameštaj u prostorije.

Prilikom posete kuće likovnih stvaraoca primetili smo da je nažalost, samo polovina zgrade okrečena. Prema rečima našeg sagovornika, to je manji deo posla koji ih još čeka, i sigurno će uspeti da dobiju novac i za krečenje i za izolaciju plafona prostrane galerije. Veći će biti zadatak osiguranja grejanja kuće, jer za to treba više novca, a radovi se ne mogu otplatiti u ratama. Zbog toga TAKT želi zajedno sa Janošhalmom da aplicira na IPA-konkursu.

Kada se završe radovi, moći ćemo da kažemo da će Seoska kuća sa kućom likovnih stvaraoca biti jedan od kulturnih centara Mađara u Temerinu ne samo u etnografskom nego i u likovnom smislu. U Seoskoj kući se godinama unazad redovno organizuju manifestacije, koje su se proredile možda samo poslednje dve godine, od kada teku građevinski radovi u dvorištu ali se izložbe mogu posećivati bez ikakvih prethodnih najava.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga