Ugovor sa Al Dahrom u Egiptu bio proglašen nezakonitim

Ugovor je podrazumevao kultivaciju 43.000 hektara zemljišta i investiciju veću od 500 miliona dolara

02. feb 2013

Sud u Egiptu presudio je pre dve godine da je 500 miliona američkih dolara vredan sporazum o kupovini zemlje, koji je u Egiptu bio sklopljen sa kompanijom Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, bio nezakonit.

Sud je tada doneo presudu u kojoj je naveo da je egipatska vlada prekršila zakon 2008. godine, kada je donela odluku da proda veliku količinu poljoprivrednog zemljišta na jugu države kompaniji Al Dahra iz Abu Dabija, svedoče različiti medijski izvori na internetu.

U presudi se navodi da je jedno vladino telo nepravilno dalo pravo Al Dahri da kultiviše oko 43.000 hektara zemljišta na jugu Egipta.

Ovom presudom ugovor je bio poništen. Ocenjeno je da egipatsko Generalno telo za poljoprivredni razvoj nije imalo ovlašćenje da zemljište prodaju po principu direktnog pregovaranja sa Al Dahrom, već principom otvorene ponude, koja bi podrazumevala učešće i drugih potencijalnih investitora u nadmetanju za to zemljište.

Predstavnici Al Dahre tada su saopštili da su iznenađeni ovakvom odlukom suda i odbacili optužbe da su do zemljišta došli na nedostojan način.

Al Dahra je bila potpisala sporni ugovor 2008. godine sa vladinim Generalnim telom za poljoprivredni razvoj. Ugovor je podrazumevao kultivaciju 43.000 hektara zemljišta i investiciju veću od 500 miliona dolara.

Kompanija Al Dahra potpisala je predugovor sa Vladom Srbije, koji takođe podrazumeva kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji i investicije u propale poljoprivredne kombinate.

Mnogi stručnjaci, kao i opozicione političke partije u Srbiji, osporavaju ovaj aranžman sa kompanijom iz Emirata.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga