Uglješa Šajtinac dobitnik nagrade EU za književnost

Šajtinac je nagrađen za roman "Sasvim skromni darovi"

08. okt 2014

Uglješa Šajtinac jedan je od dobitnika nagrade Evropske unije za književnost koja se dodeljuje najperspektivnijim mladim autorima u Evropi, objavila je danas na Frankfurtskom sajmu knjiga poverenica Evropske unije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Andrula Vasiliju.

Ona je, uz čestitke ovogodišnjim dobitnicima, rekla da je ta nagrada posvećena najboljim mladim i perspektivnim autorima u Evropi, bez obzira na zemlju iz koje dolaze ili jezik kojim govore.

„Cilj ove nagrade je da istakne najbolje što evropska moderna književnost može da ponudi, te da podstakne prekograničnu prodaju i promoviše prevođenje, objavljivanje i čitanje književnosti drugih zemalja. Novi program Evropske unije Kreativna Evropa daje i grantove za prevođenje, te na taj način pomaže autorima da prevaziđu nacionalne i lingvističke barijere”, dodala je Vasiliju.

Osim Šajtinca, koji je nagrađen za roman „Sasvim skromni darovi“, ovogodišnji pobednici su Ben Bluši iz Albanije, Milen Ruskov iz Bugarske, Jan Nemec iz Republike Češke, Makis Citas iz Grčke, Odni Eir iz Islanda, Janis Jonevs iz Letonije, Armin Ohri iz Lihtenštajna, Pjer J. Mejlak sa Malte, Ognjen Spahić iz Crne Gore, Marent de Mor iz Holandije, Birgil Oguz iz Turske i Englez Evi Vajld.

Zrenjaninac Uglješa Šajtinac je dramski pisac, pripovedač, romansijer i građanski aktivista. Predstave po njegovim dramama, osim u srpskim, igrane su i u britanskim i američkim pozorištima.

Nagrada EU za književnost (EUPL) je otvorena za zemlje koje učestvuju u programu Evropske unije za finansiranje kulturnog i kreativnog sektora Kreativna Evropa.

Od 2009. godine, kada je ta nagrada ustanovljena, EU je osigurala sredstva za prevođenje knjiga 56 od 59 pobednika. Ove knjige su prevedene na 20 različitih evropskih jezika, a ukupno su urađena 203 prevoda. Pobedničke knjige takođe bivaju izložene na najvećim evropskim sajmovima knjiga, kao što su frankfurtski, londonski, geteborški i „Passa Porta“ festival u Briselu.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade će biti uručene na gala ceremoniji na Koncert Noble u Briselu, 18. novembra, u prisustvu poverenika EU za obrazovanje i kulturu, članova Evropskog parlamenta i predstavnika italijanske delegacije koja predsedava EU.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga